Ebeveyn depresyonu yükseliyor!

Anneler yemek yapmayı atlamıyor, babalar çalışmayı ama ruh ve akıl sağlıklarına dikkat etmek, yardım almak için zaman yaratmak akıllarına gelmiyor.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü Travma Danışmanı Traci Pirri, bu yıl ebeveyn travmalarına odaklanıyor ve ailelerin çocukları için verdiği mücadelenin sonuçları olacağından bahsediyor. Pirri, HuffPost Kanada'a yaptığı açıklamada, "Hayatta son derece sınırlı bir süreye sahibiz ama tüm paramızı ve kaynaklarımızı çocuklara harcıyoruz. Yenilenme konusunda kendimizi son derece yorgun ve tembel hissediyoruz” diyor.

Yenilenme zamanı yaratmanın tüm yetişkinler için çok önemli olduğunu belirten Pirri, iyi ebeveynliğin de kendine bakma ve kendine zaman ayırmakla ilgili olduğunu söylüyor.

YÜKSEK ENDİŞEYE BAĞLI OLARAK DEĞİŞENLER

Doğum sonrası depresyonu gibi bazı zihinsel sorunlar annelere özgü. Depresyon ve anksiyete için ise ebeveyn olmak gerekmiyor ama istatistikler depresyonun en çok ebeveynlerde olduğunu gösteriyor. 2018 yılında yayınlanan bir araştırma fiziksel ve duygusal tükenme, yetersizlik duygusu gibi duygu durum değişikliklerinin de dünya genelinde ailelerin yüzde 14’ünü etkilediğini açıkladı. Ipsos’un geçen yıl yaptırdığı bir başka araştırma da gösterdi ki çocuklarının ilk yıllarında, babaların stres seviyesi yüzde yetmişlere fırlıyor ve depresyona bağlı kilo alımı görülüyor. Annelerin stres seviyesi ise ikinci çocuğu yaptıkları andan itibaren pik yapıyor. Sonuç; çocuklar için gerekli olan enerjinin tükenmişliği ve yüksek endişe hali.

Haberin Devamı

EVİNİZ DÜZENLİ, PEKİ AKIL SAĞLIĞINIZ?

Kendinizi sık sık düşüncelerinizi ve davranışlarınızı sorgularken buluyor, süper ebeveynlik yapamadığınızı düşünüyor, ev ödevlerini bile kontrol etmeye enerji bulamıyor, maddi olarak kendinizi huzursuz hissediyor, sadece “Bunu yapma, dersini yap” gibi cümlelerle ebeveynlik yaptığınızı fark ediyor ama yeterince ilgilenemiyorsanız travmatik bir ruh hali ile yaşadığınızı da anlamanız gerekiyor.

Traci Pirri, “Anneler yemek yapmayı atlamıyor, babalar çalışmayı ama ruh ve akıl sağlıklarına dikkat etmek, yardım almak için zaman yaratmak akıllarına gelmiyor” diyor.

ÇOCUKLAR İÇİN YARDIM ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN!

Çocuklara dönem dönem ücretli çalışacak birilerinden yardım alarak büyütmek, kendine alan yaratmak, arkadaşlarla buluşmak, ara ara gece çıkmak, sabah-akşam 10 dakika da olsa meditasyon yapmak, saat sınırı koymadan gezebilmek ve yalnız kalabilmek bu travmaların en iyi ilacı. Kendiniz için harcadığınız zamanlar ki bunlar kısa süreler olabilir ama tüm hayata umut verdikleri için çok değerlidir.

Haberin Devamı

Sadece çocuklarıyla ilgili konuşan ebeveyn arkadaşlarla görüşmeleri kısıtlamalı, ihtiyaca göre haftada bir terapiste gitmeli ve en önemlisi sizin yalnız kalmak istediğiniz zamanlarda çocukların gelip soru sormasını, bir şeyler istemesini öğreterek engellemelisiniz. Soruları çok acil olabilir ama sizin kendinizle kalmak istediğiniz 10 dakikadan daha önemli değildir. 

Yazarın Tüm Yazıları