Kadınlarda diz ağrısı

Diz ağrısının birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında menisküs yırtığı, bağ hasarı, kıkırdak problemleri yer alır.

Haberin Devamı

Diz ağrısının birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında menisküs yırtığı, bağ hasarı, kıkırdak problemleri yer alır. Özellikle kadınları etkileyen “kondromalezi patella” en sık diz ağrısı sebeplerindendir. Bu rahatsızlık diz kapağı eklem kıkırdağındaki yumuşama veya aşınma olarak bilinmektedir.

Kadınlarda diz ağrısı

Diz kapağı kıkırdak aşınması, sıklıkla kadınları etkilemektedir ve bunda bazı sebepler etkendir. Kadınların diz anatomik yapısı erkeklere göre farklılık göstermektedir. Diz üstü kaslarının yapışma noktası erkeklere göre 10 derece civarında daha dış tarafa doğrudur. Bu nedenle kadınlarda diz kapağı biraz daha dışarı dönüktür. Bu dönüklük nedeniyle diz kapağı oturması gereken yuvasına değil de dış taraftaki tümsek bölgeye sürtünme eğilimdedir. Bu durum aşınma sebebi olarak ortaya çıkar. Ayrıca kadınlardaki östrojen hormonu da aşınmaya bir sebep olarak ileri sürülebilir. Östrojen hormonunun bağlar üzerinde gevşetici etkisi vardır. Anatomik olarak bağlarla çok desteklenen diz kapağı, özellikle östrojen hormonunun arttığı dönemlerde daha hareketli hale gelmekte ve sürtünme nedeniyle aşınmaya yatkın olmaktadır.

Haberin Devamı

Diz kapağı aşınmasına bağlı şikayetler ağrı ve mekanik problemler olarak görülmektedir. Ağrı, özellikle diz bükmenin fazlaca yapıldığı merdiven inip-çıkma, yokuş yukarı yürüme, uzun süre diz çökerek iş yapma veya uzun süre oturma gibi hareketler sırasında veya sonrasında ortaya çıkar. Ofis ortamında çalışan kadınlar sandalyede uzun süreli oturdukları için diz ağrısıyla karşılaşma ihtimallerinin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Diz kapağı sadece diz bükülme sırasında yük taşıdığı için, düz yol yürümeler sırasında genelde ağrı olmaz. Diz kapağındaki aşınmanın ilerlemesiyle zaman içerisinde sürtünmeye bağlı takılma, boşalma, sürtünme sesi gelmesi gibi mekanik şikayetler de ortaya çıkabilir.

Diz kapağı ağrısı kadınlarda çok karşılaştığımız problemlerdendir. Bunda spora verilen önemle birlikte hareketin artması ve kadınların iş hayatında daha fazla yer alıyor olmasının etkisi mutlaka vardır. Günlük hayatta alınacak basit önlemlerle bu problemi uzak tutmak mümkün olabilir. Ofis ortamında saat başı ayağa kalkıp bir kaç adım atmak, uzun süre araba kullanımında yine 1-2 saatte bir inip bir kaç adım atmak hem ağrıların azalması hem de kıkırdağın korunması açısından önemlidir. Spor aktivitelerinde düz yol yürüyüş tercih edilmeli, mümkün olduğunca yokuştan kaçınılmalıdır. Yüksek kat çıkılacaksa, spor amaçlı bile olsa merdiven kullanılmamalı, mümkünse asansör tercih edilmelidir. Ayrıca diz üzeri kaslarından olan “quadriseps kası”nı güçlendirici aktif egzersizler, diz kapağındaki sürtünmeyi ve ağrıyı azaltıcı etkiye sahiptir. Hem kıkırdağı güçlendirmek hem de mekanik sürtünme şikayetlerini azaltmak için eklem içine yapılan hyaluronik asit veya PRP uygulması fayda sağlayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları