Umut Şimşek
Umut Şimşek
Umut Şimşek

Çocuklarda diş hekimi korkusuna son

Sedasyonda bilinç kaybolmaz ve çocuk "ağzını aç, kapa" gibi uyarılara cevap verir.

Haberin Devamı

Çocukları bir kenara bırakın, yetişkin bir birey için bile diş hekimi koltuğuna oturmak hayatın en korku dolu anlarından birini yaşamakla adeta eşdeğer. Özellikle bu konu araştırıldığında genellikle insanlar ya çevrelerindeki kişilerin kötü tecrübelerinden etkilendiklerini ya da çocukluk dönemlerinde gittikleri diş hekiminde yaşadıkları "ağrı ve acı" dolu anların kendilerinde bıraktıkları izleri ifade ederler. Çocukluğumuz aslında geleceğimiz. Bunu anlamak diş hekimi korkusunu aşmanın adeta temelini oluşturuyor.

İĞNE, KORKUNUN EN BÜYÜK NEDENİ

Çocuklarda diş hekimi korkusuna son

Bir diş hekimine başvurduğunuzda dolgu, çekim ya da başka herhangi bir işlem için lokal anestezi kullanılır yani "iğne" yapılır. Bu da dişhekimine gelmemek için korku adına başka bir neden. Bu nedenle ilk kez diş hekimine gelecek çocuklar için korku dolu bir gelecek vaadetmemek adına son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan bir yöntemi gündeminize almakta fayda var: SEDASYON

Haberin Devamı

SEDASYON NEDİR, NASIL UYGULANIR?

Çocuklarda diş hekimi korkusuna son

Sedasyon genellikle anksiyete, korku ve kaygı yaşayan yetişkinlerde ve 3-4 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılan, anestezi uzmanının belirli ilaçlar kullanarak uyguladığı bir yöntemdir. Bu ilaçlar çocuklara bazen ağız yolu ile, bazen koklatarak bazen de damar yolu ile verilir.

Genel anesteziden farkı; genel anestezide tamamen bilinç kaybolurlen, sedasyonda bilinç kaybolmaz. Hasta "ağzını aç, kapa" gibi uyarılara cevap verir yani tedaviye katılır. Hastanın komutlara cevap vermesi ve tedaviye katılması diş tedavisinde hekim için oldukça faydalıdır. Sedasyonun en önemli ve çocuklar için en güzel özelliği ise yapılan işlemi hatırlamayacak olmalarıdır. Bu sayede "diş hekimi" kelimesi onlar için "korku" olmaktan çıkacak ve diş sağlıklarını devam ettirmede adeta bir kaynak olacaktır.

Sedasyonun bu konuda tecrübeli anestezi uzmanı ve diş hekimi birlikteliği ile yapılmasında herhangi bir yan etki yoktur sadece işlem sonrası dikkatli gözlem yapılmalı ve dikkat gerektiren işlemlerden kaçınmak gerektiği unutulmamalıdır. Sedasyondan etkili bir biçimde yararlanmak açısından özellikle birçok çekim ve dolgu işlemlerinin bir arada yapılacağı durumlara öncelik verilmelidir. Ayrıca tedavi süresi de ortalama 30 dakikayı aşmamalıdır ki bu konuda güvenli eller gerekeni zaten yapacaktır.