Tufan Cansever
Tufan Cansever
Tufan Cansever

Kolunuzda his kaybı ve uyuşma arttıysa dikkat

Dayanılmaz bilek ağrıları yaşıyorsanız, kolunuzda his kaybı ve uyuşma arttıysa dikkat! Bu belirtiler karpal tünel sendromunun habercisi olabilir!

Haberin Devamı

Karpal tünel sendromu (KTS), median sinirin karpal tünel içerisinde sıkışarak, elin ilk üç parmağında ve dördüncü parmağın dış tarafında karıncalanma, ağrı ve uyuşmasıyla ortaya çıkar. Median sinirin bu kanalda sıkışması sonucu oluşan tabloya karpal tünel sendromu adı verilir.

SIKÇA RASTLANILAN BİR RAHATSIZLIK MI?

Genel nüfusun %3- 4'ünde ve çalışan nüfusun% 10'unda görülür. Bu da oldukça yüksek bir rakama tekabül eder.

Kolunuzda his kaybı ve uyuşma arttıysa dikkat

RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Karpal tünel sendromu için risk faktörleri, obezite, diyabet ve romatoid artrit dediğimiz küçük eklemlerin (el eklemleri, el bileği ve ayak eklemleri) öncelikle dirseklerin tutulduğu, kronik (6 haftadan uzun süreli) seyir gösteren ve tuttuğu eklemde hasara neden olan birçok organ ve sistemi de tutabilen otoimmün bir iltihabi eklem hastalığıdır. Romatoid artrit, yaygın bir hastalık olup, her yüz kişiden birinde görülür. Geneli 40-60 yaşlarında başlasa da, her yaşta görülebilir. Romatoid artrit, kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla ortaya çıkar.

Haberin Devamı

HAMİLELİK SÜRECİNDE KTS RİSKİ ARTAR MI?

Evet. KTS, hamilelik sürecinin özellikle üçüncü trimesterinde yüzde 70’lere varan oranda her iki tarafta da görülür. Bu da normal popülasyonun 10 katı fazlası demek. Net bir bilgiye henüz ulaşılmasa da, semptomların hormonal değişiklikler nedeniyle karpal tüneldeki lokal ödemden kaynaklandığı düşünülür. KTS semptomları olan gebelerin vücutları, olmayanlara oranla çok daha yüksek miktarda sıvı tutar. Bu bulgu da gebelikte görülen KTS’nin en önemli nedenidir. KTS semptompları, gebeliğin son 8 haftasında iyice artar.

KTS’si olan gebeler, hastalık nedeniyle uyku problemleri yaşar. En sık rastlanılan semptomlar geceleri olmakla birlikte; uyuşma, ağrı, karıncalanma hissi ve nadiren de olsa kuvvetsizliktir. Bünyeyi halsiz ve yorgun bırakır. Özellikle son üç aylık dönemdeki uyku bozukluğu, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler ve zor bir doğuma kadar uzanır.

Kolunuzda his kaybı ve uyuşma arttıysa dikkat

Haberin Devamı

KARPAL TÜNEL SENDROMU İLE NASIL BAŞA ÇIKILIR?

KTS semptomları konservatif tedavi edilebilirken, gebelik sırasında sorunu tanımak çok önemlidir. Hastalar bileklerini nötr konumda sabitleyen, karpal tünelindeki hacmi en üst düzeye çıkaran bir bilek splinti takabilir ve sinir üzerindeki baskıyı azaltabilir. Bu uygulama ile gebelerin %80’inde belirtilerde belirgin hafifleme ve uyku kalitesinde artış sağlanır.