Tolga Ecemiş
Tolga Ecemiş
Tolga Ecemiş

Adet ağrılarını azaltmak için neler yapılabilir?

Şiddetli regl sancılarının altında yatan nedenler mutlaka tespit edilmeli!

Haberin Devamı

Kadınların en büyük sorunlarından biridir adet sancıları… Şiddetli regl ağrılarının önemsenmesi ve altında yatan sebeplerin mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Tolga Ecemiş, konuyla ilgili detaylı bilgi verdi. Ecemiş, adet ağrısından şikayetçi olan bayanlara ilaç tedavisi dışında neler yapabileceklerini sıraladı.

Adet ağrılarının, birincil ve ikincil olmak üzere 2 nedeni vardır. Birincil sebepler genellikle buluğ çağında ortaya çıkarken, ikincil sebepler doğurganlık çağındaki kadınlarda görülür. İkincil sebepler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Endometriozis (Rahmin en iç tabakasının, rahmin dış tabakalarında veya rahim dışı bir bölgede de bulunması)
  • Rahim ağzında darlık
  • Rahim tümörleri
  • Rahmin farklı pozisyonlarda olması
  • Rahim ve komşu organların iltihabi hastalıkları
  • Psikolojik sebepler

Ağrının derecesi kişiden kişiye farklılık gösterir

Bazı bayanlar, adet dönemlerini rahat ve ağrısız bir şekilde atlatırken, bazıları acıdan kıvranır. Kişiden kişiye ağrının derecesi farklılık gösterir. Nedeni, ağrıyı oluşturan tüm sebeplerin bir arada gerçekleşmesidir. Adet ağrısı; kramp tarzında, bazen bele ve kasıklara, bazense bacaklara vurabilen şiddetli bir ağrıdır. Bazı bayanlarda adet ağrısına bulantı, kusma, sinirlilik, kabızlık, ishal, sık idrara çıkma gibi şikayetler de eklenebilir.

Ağrılar çok şiddetliyse ve başka jinekolojik belirtiler de bu ağrılara eşlik ediyorsa bir jinekolojik muayene şarttır. Bu muayenenin amacı, adet sancısının farklı bir nedenle ortaya çıkıp çıkmadığını saptamaktır. Burada da genellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda görülen ikincil adet ağrısı dediğimiz sebepler ortaya çıkar.

Adet ağrılarını azaltmak için yapılabilecekler

  • Adet kanaması öncesinde veya sonrasında kahve, çay, kola, çikolata gibi kafein içeren gıdalardan uzak durulması, birincil adet ağrılarının önlenmesinde olumlu etki yapar. Yine bu dönemde uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak da ağrıların azalmasında önemli yer tutar.
  • Bol miktarda su içmek, sigaradan uzak durmak, fazla miktarda alkol tüketmemek gibi basit ve kısa süreli önlemlerle sancılı adet kanamalarının önüne geçilebilir.
  • Fizik tedavi yöntemleri, spor ve ılık su banyoları sancıyı ilaçlara gerek kalmadan hafifletebilir. Ancak bu yöntemler herkeste etkili olmayabilir.
  • Adet dönemlerinde gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak hayatımızı her zamanki rutininde sürdürmeliyiz. Yaşamı problemsiz bir biçimde sürdürmek için bu dönemin problemlerini algılamak ve gereğini yapmayı düşünmek öncelikli davranış olmalıdır.
  • Adet döneminin ızdırap veya mutlaka çekilmesi gereken bir eziyet dönemi olmadığını kabul etmeliyiz.