Terapi İstanbul
Terapi İstanbul
Terapi İstanbul

Benim seçimim

Yaşınız kaç olursa olsun bir sürü yergi ve kınayan bakış karşısında en zor anlardan biridir “Benim Seçimim” diyebilmek.

Haberin Devamı

Özellikle de kadın için birkaç hatta birkaç kat daha zordur. Toplumsal olarak şehirde ya da köyde siz hep birinin kızı, yeğeni, torunu, sevgilisi, karısısınızdır. Doğduğunuzda cinsiyetinize göre beklentiler ve davranışlar geliştirilir. Size tanımlanan roller ve elbiseler vardır. Kendi hayallerinizi şekillendiren, karar almanıza veya almamanıza neden olan, harekete geçmenizde size kaygı, korku duyduran.
Tüm bunları yenerek, sırtımızdaki elbiseyi çıkarabilsek te, bu deneyim ve bilgilerimizi cebimize koyarız.

Kendi hayalini kurup, birey kararlarını alan, toplumsal beklentilerin ötesinde aklının ve yüreğinin istediği ile yaşayan kadın olmaktan söz ediyoruz.

Ben seçerim;

- Okumayı - okumamayı
- Evlenmeyi – evlenmemeyi
- Boşanmayı – boşanmamayı
- Çalışmayı – çalışmamayı
- Gece sokakta olmayı – olmamayı
- Anne olmayı – olmamayı
- Sarhoş olmayı – olmamayı
- Sevişmeyi – sevişmemeyi
- Tek yaşamayı – yaşamamayı

Haberin Devamı

Bu seçimler böyle uzar gider. Hepinizin okurken zor, çok zor dediğini duyar gibiyim. Evet zor, çok kararlı olmayı, çok çabayı hatta yalnız kalmayı göze almaktır.

İlk koşul kadın önce buna kendini hak görmelidir ve yola çıkmalıdır.

Her adımda ileriye daha ileriye gittiğini görecek, canı yansa da, gönlü kırılsa da kendi kararlarının bedelleri daha az yük olacaktır.

Bugün özellikle şehirde daha sık karşılaştığımız kadınlar bu kadınlardır. Bir saatten sonra evlerine yalnız giden kadınlardır. Günlük yaşamda çıkan sıkıntılarını tek başlarına halleden kadınlardır. Dikkat edin daha net bir görüntüleri vardır. Dik durur, sesleri yüksek çıkar, başladıkları işi bitirmede daha azimli, aferin ve onay aramadan yola devam eden kadınlardır. Sosyal ilişkileri kuvvetli, dostlukları güven alanları olan kadınlardır.

Sevdikleri ve seçtikleri ile dayanışan, korkularını paylaşan, sevgiyi, sevinci, neşeyi ve çalışmayı paylaşmayı yaşam alanı yapan kadınlardır. Annedirler, kimi zaman aynı kaygılarla ama daha çözümcü yaklaşımlarla çocukları ile daha üretken yaşayan kadınlardır. Tutkuları coşkuları ile evli veya bekar iradeleri ve seçimleri ile kendileri ve çevreleri için daha ilham verici kadınlar.

Haberin Devamı

Klinik Psikolog Ayşe Kayhan