Tayyar Vardar
Tayyar Vardar
Tayyar Vardar

Yeni doğan bebeklerde gaz sorunu ve gaz masajı

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısına bağlı huzursuz ağlamanın genellikle farklı farklı nedenleri olduğu düşünülse de temelde bağırsaklarda gaz sıkışmasının sebep olduğu spazm, bebeğin canını acıtır. Evde Bakım Hekimi Dr. Tayyar Vardar, bebeklerde gaz sancısının nasıl anlaşılabileceğini ve ailelerin bu durumla nasıl baş edebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeklerin huzursuz olmaları ve sürekli ağlamaları genellikle ebeveynlerini korku ve endişeye sürükler. Sebepsiz yere uzun saatler boyu süren ağlamalar, kimi zaman çığlığa varan yüksek sesli bir hal alabilir. İlk günlerde bebeğin memeyi emmek isteyip emerken bırakarak sinirli ve çığlıklarla ağlaması, pek çok annenin sütü olmadığı için bebeğinin ağladığını düşünmesine yol açar. Ailelerin dinmeyen bu ağlamanın bebeğe bir şeyler olduğunu düşünmelerine neden olduğunu belirten Dr. Tayyar Vardar, gaz sancısı belirtilerinin bilinmemesinden ötürü anne ve babaların doktora başvuracak noktaya geldiğine dikkat çekti.

BEBEĞİMİN GAZI OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİM?

Gaz sancısı çeken yeni doğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma sıkça görülür.

Haberin Devamı

Bu tarz davranışlar sergileyen bebeklerde ciddi bir gaz sancısı sıkıntısı olduğu açıktır.
Bebek, dışkılama sonrasında kısmen rahatlayabilir, ancak çoğu zaman bu dışkılama da yeteri kadar rahatlamasında etkili olmaz. Gaz sancısı yüzünden huzursuzca ağlayan bebek, genellikle 2-3 saatin sonunda kendiliğinden yorgun düşerek susar.

Yeni doğan bebeklerde metabolizması düzene girdikçe, genellikle dördüncü ayın sonunda gaz yakınmaları kendiliğinden ortadan kalkar.

Yeni doğan bebeklerde gaz sorunu ve gaz masajı

YENİ DOĞAN BEBEĞİN DIŞKISI NASILDIR?

Yeni doğan bebekler anne sütü emerek beslendikleri için ilk haftalarda sulu ve yeşil renkte kaka yaparlar. Bu renk kaka, bebeğin anne karnından sonra dış dünyaya geçiş kakası olarak nitelendirilir. Bebeğin, anne karnında iken bağırsaklarında biriken safra salgısı ile yeşil siyah renkte mekonyum denilen yapışkan dışkının birleşimi ile oluşan kakadır. Doğum sonrasını izleyen birkaç günde bebeğin bu renk kaka yaptığı görülür. Takip eden haftalarda bebeğin sindirim organları gelişip, bağırsaklardaki emilimi arttıkça; ilk günlerdeki gibi kaka yapma sıklığı azalacaktır.

Haberin Devamı

Dış dünya şartlarında yaşama koşullarına alışan yeni doğan bebek, anne sütünün büyük bir kısmını bağırsakları tarafından sindirebilecek hale gelir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakasının rengi altın sarısı ve krem kıvamında gözlemlenir.

BEBEKTE BU KADAR GAZ NASIL OLUŞUYOR?

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısının olmaması neredeyse imkânsız. Sürekli yatar pozisyonda kalan pasif durumdaki bebek, ilk altı aylık zamanda sadece anne sütüyle besleniyor ve doğduğu andan itibaren sindirim organları gelişmeyi sürdürüyor. Bu süreçte ağızdan aldığı besinler için hazım bakterileri oluşuyor. Emme sırasında hava yutan bebeğin sırtına hafifçe vurularak her defasında gazı çıkarılsa da, gün içinde bağırsağa geçen küçük hava baloncuklarının birikmesi yüzünden akşam saatlerine doğru gittikçe huzursuzlaşmaya başlıyor. Yutulan tüm hava kabarcıkları birbirinin üzerine ekleniyor, büyük bir hava baloncuğuna dönüşüp, kalın bağırsağın bir noktasına takılarak, bağırsağın peristaltik hareketleri sonucu sıkışıyor ve şiddetli spazmlara neden oluyor.

Haberin Devamı

Yeni doğan bebeklerde gaz sorunu ve gaz masajı

BEBEKLERDE GAZ MASAJI NASIL YAPILIR?

Yeni doğan bebeğinizde gaz sıkışması yüzünden oluşan spazm sırasında, karın duvarı oldukça sert ve gergindir. Direkt olarak karın bölgesine masaj yapmaya başlarsanız, bebeğiniz canı yandığı için daha fazla ağlayacaktır.

Masaja başlamadan önce bebeği kucağınıza yatırın, bacaklarınızda onu hafifçe sallayın, diğer yandan avuçlarınızı birbirine hızlıca sürterek, avuç içlerinizin iyice ısınmasını sağlayın ve ısınan avuçlarınızı bebeğinizin karnına kapatın. Sıcak uygulama bebeğinizin karnındaki spazmı rahatlatır. Bazen yalnızca bu şekilde bile bebeğin rahatladığını görebilirsiniz.

Bebe yağı ile yağladığınız sıcak ellerinizi, sıra ile göğüs kafesinin altından kasıklara doğru sanki karnı boşaltıyormuş gibi hafifçe çekerek masaj yapabilirsiniz. Yine ellerinizle saat yönünde hafifçe karnına masaj yaparak, bu hareketi ritmik bir şekilde sürdürün. Bu masaj yöntemleri ile bağırsakları uyararak harekete geçireceksiniz. Masaj uygulaması sırasında bebeğinizin bacaklarını karnına doğru 10 harekette bir iterek egzersiz yaptırmayı da unutmayın. Tüm uygulamalar sonrasında bebeğinizin dışkılamasına ve gaz çıkartarak rahatlamasına yardımcı olacaksınız.