Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Migren tedavisinde botoksun yerini ameliyat aldı

Botoksun müdahale prensibiyle migren ameliyatınınki aynı. Aralarındaki fark botoks geçici, migren ameliyatı ise kalıcı tedavi sağlıyor.

Haberin Devamı

Botoksun geçici tedavi yöntemi olarak kullanıldığı kronik migren hastalığında ameliyatla elde edilen kalıcı tedavi, karanlık odalarda ve acil servislerde migren ataklarının geçmesini bekleyen milyonlarca hasta için ağrısız ve özgürce yaşamın kapılarını aralıyor. 

Dünya Başağrısı Tedavi Birliği’nin önerisinden sonra ülkemizde ve dünyada geçici migren tedavisi olarak uzun yıllar kullanılan botoks (Onobotulinum toksin-A) ülkemizde daha çok estetik amaçlı uygulama olarak bilinir. Terleme, kırışıklıkların giderilmesinde geçici yöntem olarak kullanılan botokstan aslında felç, şaşılık ve prostat gibi birçok alanda yararlanılmaktadır.

Migren tedavisinde botoksun yerini ameliyat aldı

BOTOKS, HANGİ MİGREN HASTALARINA UYGULANIYOR?

Migren tedavisindeki cerrahi yöntem aslında botoksun sağladığı geçici etkiyi kalıcı hale dönüştürerek ağrıyı genellikle tamamen sonlandırıyor ya da bazı hastalarda süresini ve sıklığını çok ciddi oranda azaltıyor. Migren ameliyatına uygun hasta tespiti sırasında bazı hastaların migren ağrısının başlangıç bölgesinin tam olarak tespit edilememesi durumunda botoks, müdahale edilecek bölgelerin belirlenmesini sağlıyor. Bir kısım migren hastasında da ameliyattan fayda görme oranının tespit edilmesi için atakların başladığı bölgeye botoks testi uygulanıyor.

Haberin Devamı

MİGREN AMELİYATI İLE AĞRISIZ YAŞAM

Çünkü botoksun müdahale prensibiyle migren ameliyatınınki aynı. Aralarındaki fark botoks geçici tedavi sağlıyordu, migren ameliyatı ise kalıcı tedavi sağlıyor. Şöyle ki; botoks, kasları birkaç ay bloke ederek migreni tetikleyen sinir bölgelerinin rahatlamasını, dolayısıyla atakların durmasını sağlıyor. Etkisi geçince kaslar duyusal sinir üzerinde tekrar baskı kurarak migren nöbetlerini tetikliyordu.

Endoskopik (kapalı) migren ameliyatında ise duyusal sinir üzerindeki baskı noktaları kalıcı olarak ortadan kaldırılıyor, botoksuun geçici bloke etkisi kalıcı hale getiriliyor. Böylece migren atağı bir daha tekrarlanmıyor. Ameliyattan önce hastalar dayanılmaz migren ağrılarıyla yaşamayı öğrenmeye çalışırken, ameliyattan sonraki 30 gün içinde migrenin ortaya koyduğu engeller olmadan ağrısız ve özgürce yaşamaya adım atılıyor.

Haberin Devamı

Gelecek hafta yeni yazımızda görüşmek dileğiyle…