Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Gebelik sonrası estetik ve düz bir karın hayal değil

Gebelik ve sık kilo alıp vermek karın derisini gevşetir, karın kaslarını zayıflatır, ciltte çatlaklar oluşturur. Bu kusurlar genç yaşta bile sarkmış bir karın görüntüsü ortaya çıkarır. Sorunun ideal tedavisi, karın germe ve mini karın germe ameliyatı ile mümkün olmaktadır. Kişi, genç, sıkı, gergin, çatlaklardan arınmış pürüzsüz ve düz bir karın bölgesine kavuşur.

Haberin Devamı

KİMLERİN KARNI SARKAR?

Genellikle orta yaşlardan itibaren ortaya çıkan karın sarkmasının en önemli nedeni hamilelik sürecidir. Hamilelikte karın duvarı büyür, kas dokuları arasındaki bağlar zayıflar. Fazla kilo almak ve sonrasında vermek, özellikle 10-15 kilo zayıflamak da karın sarkmasına yol açmaktadır. Hamilelikte gereğinden fazla kilo almak da karın sarkmasını şiddetlendirmektedir. Bu faktörlere yaşlanmayla birlikte karın cildindeki incelmeyi ekleyebiliriz. İnce deri, sarkmayı hızlandırmaktadır. Hem hamilelik hem sık kilo alıp vermek cilt çatlaklarının oluşumuna yol açar. Kasların zayıflaması, esnekliğini kaybeden derinin incelmesi ve sarkması ve çatlak görünüm kusurları kalıcı hale gelir.

HAMİLELİK SONRASI KARIN GERME AMELİYATI NE ZAMAN YAPTIRILABİLİR?

Karın sarkıklığı olan anneler, gebelikten en az 1 yıl sonra karın germe ameliyatı planı yaptırabilir. Bu süreçte çatlak ve sarkık oluşumu iyice netlik kazanır. Erkekte ve kadında karın sarkmasına fazla kilo eşlik ediyorsa ameliyat öncesi hekimin kontrolünde belirli miktarda kilo verilmelidir. Kalan yağ dokusu, ameliyat sırasında liposuction yöntemi ile alınmaktadır.

Karın germe ameliyatının amacı, bollaşan derinin fazlalıklarını almak, karın duvarının genişlemesine ve karnın kendini bırakmasına yol açan karın kaslarındaki zayıflığı düzeltmek, cilt altı fazla yağ dokusunu yok etmektir. Böylece, sıkı ve düz bir karın elde edilir.

TAM KARIN GERME VE MİNİ KARIN GERME ARASINDAKİ FARKLAR

Karındaki gevşekliğin, sarkıklığın durumuna göre iki tip karın germe ameliyatı uygulanmaktadır. Tam karın germe (abdominolasti) ve mini karın germe. İki yöntem de genel anestezi altında uygulanır. Tam karın germe ortalama 3 saat, mini karın germe ortalama 1 saat sürmektedir. Mini karın germenin farkı, sadece fazla cilt çıkarılması ve göbek deliği etrafında kesi açılmaması, daha küçük ameliyat izinin oluşmasıdır.

KARIN GERME AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Tam karın germe, orta ve ileri düzeyde karın sarkması olan hastalar için yüz güldüren sonuçlar verir. Bu kişilerde karın derisi, genital organı kapatacak kadar sarkmış olabilir. Sezaryen bölgesinden yatay bir kesi açılarak orta ve alt karın bölgesinde çatlamış görünümlü fazla deri kesilerek çıkarılır. Özellikle hamilelikte karın ön duvar kasları gevşer ve zayıflar. Kaslardaki zayıflık tamir edilerek gereken sıkılaşma için müdahaleler yapılır. Cilt altı fazla yağ dokusu varsa, karın germe ameliyatı sırasında liposuction yağ aldırma yöntemi ile dışarı çekilir. Sarkan deri çıkarıldığında germe işlemi için göbek deliği etrafında kesi oluşturulur. Ameliyat tamamlandığında kesi izinin daha az oluşması için özel estetik dikişler kullanılır.

AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME DÖNEMİ

Tam karın germe ameliyatından sonra hasta 1 ya da 2 gün hastanede yatarken, mini karın germede genellikle aynı gün taburcu olmaktadır. Ameliyattan birkaç saat sonra refakatçi ya da sağlık personeli eşliğinde yürüyüş yapılmalıdır. İlk günler daha çok sıvı kıvamda yiyeceklerle beslenilmelidir. Tam karın germede takılan dren 3 gün içinde çıkarılır. Dikişler alınana kadar, zorlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Hekimin tavsiyeleri doğrultusunda ilk hafta içinde banyo yapılabilir. Doktorun önerdiği süre boyunca karnın tam şeklini alması için korse kullanılır. Bu süre genellikle 30 gündür. Ortalama 2 hafta sonra hasta iş hayatına dönebilir. Şişlik ve ağrı oluşumu normaldir. Ağrılar, ağrı kesicilerle önlenir. Şişlikler bir iki hafta sonra iyice azalır. 1.5 ay sonra hafif spor yapılabilir. 2 ila 3 ay içinde karnın yeni formu tam olarak oturmuş olur. Hasta, düz, sıkı, pürüzsüz bir karın bölgesine kavuşur.

Yara izi, 1 yıla kadar ten rengini alır. Bikini ya da mayo içine gizlenecek şekilde planlandığı için fark edilmez.

Karın germe ameliyatı anne adayları için hamileliğe engel teşkil etmez. Hamilelikten sonra gerekli şartlar oluşursa yaptırılması tavsiye edilir. Çünkü öncesinde yaptırılan karın germe ameliyatının sonuçları hamilelik süreci ile zarar görebilir.
Sonuçları uzun yıllar kalıcıdır. Hastanın beslenmesine dikkat etmesi bu süreyi uzatmaktadır. 

[fotogaleri=4209,4276]