Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

Erkeklerde oynayan göğüs rahatsızlığı: Jinekomasti

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte incelen kıyafetler, bazı erkekler için rahatsız edici bir hal alıyor. Çünkü jinekomasti dediğimiz kadın göğsü şeklinde belirgin ve iri hacimli meme formu, ince tişörtlerin altından adeta fırlayarak kadın göğüslü erkek imajı oluşturuyor.

Haberin Devamı

Hareket ettikçe oynayan, titreyen, uç kısmı belirgin, yuvarlak ve dolgun hacmiyle aşağı ve öne doğru fırlayan kadınsı göğüs şekline sahip erkeklerin psikolojileri ciddi anlamda örselenmektedir. Toplum içinde rahat hareket edememekte, partnerine karşı gülünç duruma düşme endişesi taşımakta, deniz ve havuz etkinliklerinden kaçınmakta, zorunlu olarak geniş kıyafetler tercih etmektedirler. Jinekomastinin getirdiği bu kısıtlamalar, psikolojik sorunları, mutsuz bir ruh halini ve kendini sosyal ortamlardan soyutlama eğilimini tetikliyor. Erkeklik algısı ve özgüveni sarsıyor. 

ERGENLİKTE BAŞLIYOR AMA YÜZDE 10’U…

Birçok aile, çocuklarında kadınsı göğüs oluşumunu fark edip endişeye kapılmaktadır. Jinekomasti erkeklerde ergenlik sürecinde ortaya çıkar. Her yüz vakanın 65’i 16 yaşına kadar görülür. Ergenlik döneminde görülebilen kadınsı meme formu vakalarının yüzde 90’ı, ortaya çıkmasının ardından ilk iki ya da üçüncü yılda kendiliğinden geçmektedir. Bu anlamda ailelerin endişelerinin geçici bir durum olduğunu belirtmekte yarar var. Kalan yüzde 10’luk dilimdeki jinekomasti rahatsızlığı, ergenlikten sonra da yetişkinlikte de erkeklerin kâbusu olmaya devam eder.

Haberin Devamı

JİNEKOMASTİNİN NEDENLERİ

Jinekomastiyi yaratan en önemli nedenler şunlardır: Ailesel yatkınlık, aşırı kilo ile gelen göğüs bölgesinde yağlanma, cinsiyet hormon seviyelerindeki düzensizlikler. Kilo problemi günümüz toplumunda ergenlik çağlarında da artık sıklıkla görülmektedir. Obez bir toplum olma yolundayız maalesef. Tencere yemeğinden uzak yüksek kalorili gıdalardan oluşan fast food tarzı beslenme, şehir hayatına sıkışmış hareketsiz yaşam tarzı ergenlik çağından itibaren kilo almanın ve göğüs bölgesinde yağlanmanın başlıca nedenleridir.

ERKEKTE KADINLIK HORMONU ARTIŞI GÖĞSÜ BÜYÜTÜYOR

Artan kilo, gıda ve ambalajlarından gelen katkı maddelerinin başlıca rol oynadığı hormonal dengesizlikler çok ciddiye alınmalıdır. Özellikle ergenlik çağından itibaren bütün hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Kadınların göğsünün büyümesini sağlayan temel hormon östrojendir. Bu hormon erkeklerde de az miktarda doğal olarak bulunur. Erkekte östrojen hormonu seviyesindeki artış, göğüslerin kadınsı bir dolgunluğa ve şekle bürünmesine neden olur. Erkeklik hormonu testosteron ise bu baskılanır.

Haberin Devamı

KADINSI GÖĞÜS TİPLERİ

Jinekomastinin farklı tipleri vardır. Meme dokusunun büyümesinden kaynaklanan, meme içindeki yağ dokusunun artışından kaynaklanan ya da meme ve yağ dokusunun birlikte artmasıyla oluşan tipleri söz konusudur.

3-4 YILDIR GEÇMİYORSA LAZER LİPOLİZ YA DA VASER LİPO TEDAVİSİ

Jinekomasti tedavisi için lazer lipoliz ya da vaser lipo vücut şekillendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Liposuction yağ aldırma yöntemi de gerekli durumlarda tedavi prosedürüne dahil edilmektedir. Kadınsı göğüs formu 3-4 yıldır geçmeyen, 18 yaş ve üzerinde olan kişiler lazer lipoliz ya da vaser lipo ile erkeksi göğüs şekline kavuşabilmektedir.

TEDAVİ 1.5 SAAT, TAM İYİLEŞME 1 AY

Jinekomasti operasyonunda iki göğse de uygulanan lazer lipoliz yönteminde etkili lazer ışınları, göğsün etrafına açılan mini kesiden hedeflenen yağ dokusuna verilir. Vaser lipoda ise yağları eritmek için özel ses dalgaları kullanılır. Her iki operasyonda da dikiş izi olmaz. Hastanın durumuna göre anestezi türü seçilir. Ortalama 60 ila 90 dakikada işlem tamamlanır. Hasta aynı gün taburcu edilir. İleri derecede göğüs büyümesine bağlı cilt sarkması söz konusu ise tedavide cilt germe operasyonu da uygulanmaktadır. İyileşme dönemi konforludur. 48 saat sonra hasta günlük işlerine dönmeye başlar. Tam iyileşme ise ortalama 1 ila 1.5 ayı bulmaktadır. Tam iyileşmenin ardından kadınsı, dolgun göğüsten eser kalmaz. Jinekomasti operasyonun sonuçları kalıcıdır.