Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan
Tayfun Türkaslan

15 yaş gençleşmek ister misiniz?

İşlem sonrasında kişi 5 ile 15 yaş arasında daha genç bir yüz ifadesine kavuşur.

Haberin Devamı

Kadın ve erkek yüzünde yaşı ele veren ve gizlenemeyen öyle bir problem var ki, bundan kurtulduğunuzda neredeyse 15 yaş genç görünüyorsunuz. İlerleyen yaş, kilo ve küçük çene yapısı nedeniyle ortaya çıkan bu estetik sorunun adı: Gıdı sarkması

Peki, gıdı sarkması nedir, ne zaman sarkar, ideal gıdının tanımı nedir, nasıl tedavi edilir, kimler risk altındadır? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını ele alan gıdı estetiği ve tedavisini hep birlikte masaya yatıralım.

Makyajla kapatamazsınız

Gıdı genç bir yüzün karakteristik parçasıdır. Çeneden boyun altına kadar uzanan bölümü kapsar. İdeal ve estetik gıdı formunda, gıdı çeneye paralel olmalı ve karşıdan bakıldığında sarkma görülmemelidir. Bu bölgedeki sarkma ve kırışıklıklar bütün yüz ifadesinde deprem etkisi yaratır. Kişi, daha yaşlı görünür. Makyaj ile kapatmak ise mümkün değildir.

Haberin Devamı

Kiloya karşı yüzün en duyarlı bölgesi

Gıdı cildinin altında vücudun en ince kası vardır ve bu bölgeyi kaplar. Bu kas grubunun görevi, yüzdeki bazı mimiklerin desteklenmesidir. Gıdı bölgesini hassas yapan özelliklerden biri de kilo alıp vermede yüzün en çok etkilenen bölgesi olmasıdır. Aşırı beslenme ve kilo probleminde ailesel yatkınlık gıdı estetiğini bozmakta, yaş ilerlemesiyle birlikte vücut su içeriğinin de azalmasıyla sarkmalar başlamaktadır. Kilolu kişilerde yer çekiminin gıdı bölgesinde yarattığı kuvvet sarkmayı hızlandırmakta ve şiddetlendirmektedir. Gıdıyı alttan kuşatan ince kas grubunun gevşemesi durumunda ise çözüm cerrahi operasyondur. Bu sebeple ileri yaşlarda gıdınızın sarkmaması için lütfen fazla kilolarınızdan bir an önce kurtulun ve sık sık diyet yapmaktan uzak durun.

Gıdı sarkmasının altında yatan nedenler

Peki, sadece kilolu insanların mı sorunudur gıdı sarkması? Elbette hayır. Kilo belirleyici bir faktör ancak gıdı estetiğinin bozulmasına yol açan diğer faktörleri de şöyle bir toparlayalım: Aile fertlerinde gıdı estetiği sorunu bulunması, ilerleyen yaşla birlikte cildin ve altındaki kasın esnekliğini kaybederek gevşemesi ve yer çekiminin etkisi.

Çene ve gıdı ilişkisi

Çene yapısı küçük olanlarda gıdı sarkması daha erken başlar ve daha belirgin olarak ortaya çıkar. Dolayısıyla çenenin büyüklüğü ve gıdı arasında estetik olarak sıkı bir bağ vardır. Küçük çenelerin estetik operasyonla büyütülmesi bile gıdıdaki sarkmayı ortadan kaldırabilmektedir. Çenesi küçük olan kadın ve erkeklerde 30’lu yaşlardan itibaren çok az kilo alınsa da gıdı bölgesindeki bozulma önden bakıldığında belirgin bir şekilde ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Kadınlarda neden daha çok görülüyor?

Kadınlarda gıdı sarkması daha çok görülüyor. Nedeni, erkeklere göre hassas bir cilde sahip olmaları. Erkeklerde ise daha çok yaşa bağlı olarak gıdı bozulmaları ortaya çıkıyor. Yaşlanma süreci erkek ve kadınlarda 40’lı yaşlarda gıdı üzerinde etkisini göstermektedir. 50’li yaşlardan sonra ise gıdı estetiğindeki bozulma iyice belirginleşir. Kişinin yaşını ele verir, hatta daha yaşlı görünmesine neden olur.

Hangi işlem kaç yaş gençleştiriyor?

Gıdı sarkmasına karşı yapılan operasyon, yüze yapılan estetik operasyonlar arasında en fazla ve etkili gençleşme sağlanan işlemdir. Gıdıdaki cilt ve cilt altındaki doku sarkmasının durumuna göre lazer lipoliz ya da gıdı germe cerrahi operasyonuyla sonuca gidilir. İşlem sonrasında kişi 5 ila 15 yaş arasında daha genç bir yüz ifadesine kavuşur.

Haberin Devamı

Erken müdahale edilmezse

Gıdı sarkmasının en iyi tedavi zamanlaması, sarkmanın başladığı ve henüz belirginleşmediği dönemdir. Çünkü sarkmaya ve gevşemeye erken müdahale edilmezse başta yapılacak küçük müdahalelerin yerini daha komplike tedavi yöntemleri almaktadır. Gıdı henüz küçük ve belirgin ise 40’lı yaşlara kadar lazer lipoliz yöntemiyle, 50’li yaşlarda ileri düzeyde bozulma varsa klasik gıdı germe operasyonuyla bu bölge estetik ve genç bir görünüme kavuşturulur. Lazer lipoliz ile en fazla 1 saat içinde gıdı estetiği gerçekleştirilirken, klasik gıdı germe ameliyatı 1.5-2 saat sürmektedir. Çene yapısı küçük hastalarda ayrıca çene büyütme operasyonu da başarıyı tamamlayan bir operasyondur. Çene büyütme işlemi ise yağ transferi ya da özel çene protezlerinin kullanılmasıyla gerçekleştirilmektedir.

Haberin Devamı

Sonuçlar kalıcı mı?

İyileşme süresi tedavi yöntemlerine göre değişir. Lazer lipoliz yönteminden sonraki 3 ila 5 günde, gıdı germe ameliyatında 10. günde çene büyütme estetiğinde 3 ila 5 günde hastalarımız günlük yaşamına dönebilmektedir. Sonuçları ise uzun yıllar kalıcı ve yüz güldürücüdür. Tedavi sonrasında hastalarımızın kilo almaması ve sık diyet yapmaması gerekiyor.