Akupunktur ile vajinismus tedavisi mümkün mü?

Her 10 kadından birinde bu problem var.

Haberin Devamı

Vajinismus; cinsel ilişkiye girememe, ilişki sırasında korku ve istemsiz kasılmalara bağlı ilişkinin tamamlanamaması veya oldukça ağrılı şekilde gerçekleşmesi şeklinde kendisini gösteren bir cinsel problem. Ülkemizde her 10 kişiden birisi bu sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Jinekolog Op. Dr. Süleyman Eserdağ, vajinismusun tedavisi metotlarını anlattı.

Vajinismus tedavisine başlamadan önce bu cinsel sorunu tanımak ve bu problemi bir hastalık olarak kabul etmek, daha sonra da en uygun bir merkezde tedavilere başlamak en önemli adımlar olacaktır.

Peki, vajinismus tedavi metotları nelerdir? Dünyada en sık olarak uygulanan vajinismus tedavi metotları içinde bilişsel ve davranışsal cinsel tedaviler yer alıyor.

Bilişsel cinsel terapi metotları

Vajinismus hastalarının pek çoğu kendi cinsel organlarını yeterince tanımıyorlar. Cinsellikle ilgili yeterli bilgi düzeyine da sahip değiller. Bilişsel cinsel terapiler cinsellik, kızlık zarı, ilk cinsel ilişki ile ilgili doğru bilgiler verilmesini amaçlıyor. Yani vajinismus tedavi metotları içindeki ilk basamak doğru bilgilenme ile başlanıyor.

Davranışsal cinsel terapi metotları

Davranışsal cinsel terapiler arasında da cinsellikle ilgili alınan bilgilerin uygulamalarla zihne yerleştirilmesi amaçlanıyor. Çünkü sorunun aşılmasında yalnızca bilgi yetmiyor. Bu bilgilerin beyne iyice yerleştirilmesi de gerekiyor. Bu, aynı bir öğrencinin deney yaparak öğrenmesi gibi ‘uygulayarak öğrenme’ metotu. Tedavilerde uygulanılan çalışmalara halk arasında ‘vajinismus egzersizleri’ adı veriliyor. Vajinismus egzersizleri ile hastaların hem kendi cinsel organlarını tanımaları hem de vajinal kaslarını kontrol etmeleri amaçlanıyor. Bu şekilde ilişki sırasındaki kaygının azalması hedefleniyor.

Cerrahi metotlar

Vajinismus sorunu ile yüz yüze olan hastaların bir kısmında, doğuştan gelen anatomik engeller de yer alıyor. Bu tür anatomik problemlerde ise bazı cerrahi metotlara başvurulabiliyor. Kızlık zarının yüksek kenarlı, sert, ara bölmeli, yarım ay şeklinde oluşu gibi durumlarda, kesin sonuca ulaşmak için bazı basit cerrahi yöntemlerle vajina girişindeki anatomik engellerin kaldırılması şart gözüküyor. Bu tür anatomik engellerin varlığı, henüz ilk seansta yapılan jinekolojik değerlendirme sonucunda rahatlıkla belirlenebiliyor.

Alternatif metotlar

Vajinismus tedavi metotları arasında hipnoterapi, vajina kas içine botoks uygulamaları, biyofeed back NLP ve akupunktur da yer alabiliyor. Ancak bu metotlardan hiçbirisi bilimsel olarak kanıtlanmış değil! Bu metotlar bazı özel durumlarda bilişsel, davranışsal cinsel terapilere ek olarak uygulanıldığında çözümü hızlandırabiliyorlar.  

Yazarın Tüm Yazıları