Sinem Olcay Kademoğlu
Sinem Olcay Kademoğlu
Sinem Olcay KademoğluYazarın Tüm Yazıları

#KadınOlmasa gülümseyen yüzler olmazdı

Kadın olmasa; umuttan, sıcaklıktan, coşkudan, sevinçten güzel bir gelecekten bahsetmek mümkün olmazdı.

Haberin Devamı

“Kadın olmazsa; süreklilikten, köklerden, umuttan, sıcaklıktan, coşkudan, sevinçten, üretkenlikten, gülümseyen yüzlerden, ileriye götürüp uçuran kanatlardan ve elbette ki güzel bir gelecekten bahsetmek mümkün değildir.

‘Kadin olmazsa’ diye başlayan bir yazı hiç tartışmasız bireyin, ailenin, toplumun var olamamasına kadar kolayca gider. Oysaki kadın var, burada ve tüm yönleriyle bireyi, aileyi ve toplumu besliyor, destekliyor, oluşturuyor. Kadının sözü, duruşu, katkısı, liderliği, uyumu, üretkenliği, aklı, duygusu olmadan, iyi ya da kötü fark etmez herhangi bir yönde akan bir yaşamdan bahsedemiyoruz. Buradan da yola çıkarak bana kalırsa daha doğru bir tartışma başlığı ‘Kadın mutlu olmazsa’ ifadesidir.

Kadının mutlu olamamasının, birey-aile-toplum şeklinde ilerleyen tüm çemberi örseleyen, bozan, durduran, engelleyen son derece olumsuz sonuçları olduğunu rahatça öngörebiliriz. Çocuk yetiştirme sürecinden tutalım gündelik hayattaki birçok seçime; ekonomik kararlardan üretim dinamiklerine kadar hayatın akışına daha yoğun emeği, vakti, hakkı geçen kadındır dersek sanırım çok da itiraz edebilen çıkmayacaktır. İşte bu noktada kadının mutluluğu; yetişen çocuğun esenliğini, gündelik hayatın iyilik ve güzellik halini, üretim dinamiklerindeki verimliliği ortaya çıkaran temel faktördür denebilir.

Haberin Devamı

Mutsuz bir anneden hayatta mutluluğu yakalayabilen bir çocuk, mutsuz bir kadından iyi ve güzel olanı bulma yaratma çabası ve bağlantılı olduğu kadın-erkek tüm çevresini üretkenliğe yönlendirme  kapasitesi çıkmayacaktır. Kadının mutluluğuna konulan özellikle ailevi ve toplumsal tüm engellerin bir bumerang gibi o sistemin kendisine çarptığı açıktır. Erkekten çok kadının kendini ifade etmesine, istediği yolda ilerleyebilmesine, özgür olmasına, yaratıcılığına imkan tanınması yani bu bağlamdaki pozitif ayrımcılık, olumluya ulaşmak için temel ihtiyacımız gibi gözükmektedir. Kadını bastıran, sindiren, korkutan, engelleyen aslında tüm dünyaya yayılmış ama daha çok geleneksel düzende baskın olan yaklaşıma karşı fazlasıyla gözü açık ve dirençli olmalıyız. Aksi halde mutlu kadın ve onun uzantısı mutlu çocuk, mutlu aile, mutlu toplumdan bahsetmemiz mümkün gözükmemektedir.

Haberin Devamı

Kadınlar mutlu olsun, Kadınlar Günü kutlu olsun!

Yazarın Tüm Yazıları