Sibel Güngör
Sibel Güngör
Sibel Güngör

Çocuklarla uçak seyahatinin püf noktaları

Ebeveyn olmak kolay değil! Hiç unutmuyorum, ikiz kızlarım Selin ve Melisa ile ilk uçak yolculuğumuzdu. Kızlarım henüz 6-7 aylıktılar. İstanbul’dan İzmir’e uçmak üzere yola çıkmıştık. Yanımızda koca çantalar, bir dolu eşya ve iki bebek!

Haberin Devamı

Bebekli hayatta ne kadar hazırlıklı olmaya çalışırsak çalışalım mutlaka sürpriz durumlarla karşılaşırız. Hiçbir rahatsızlığı olmayan bebek bir anda ishal olur, havaalanında güvenlikten geçerken kaka yapar ve bezinden dışına akarsa? Arkada bekleyen bir dolu insan ve güvenlik görevlilerinin ‘bu da nereden çıktı’ bakışları altında anne durumu idare etmeye çalışır! İşte bu benim ikiz bebeklerimle bugün bile gülerek hatırladığım ilk uçak seyahatim!

Çocuklarla uçak seyahatinin püf noktaları

SAKİN VE RAHAT OLUN

Bugün eğer aynı şeyleri yaşıyor olsaydım, kucağımda hiç susmayan bir bebekle uçakta veya otobüste olsaydım ne yapardım biliyor musunuz? Sadece o anı yaşamaya odaklanır, gülerdim. Başka insanların yorumlarını bazen duymamak bir anne veya babaya iyi gelebilir. Size ‘Öff, şu bebeği bir susturamadı ’diyecek olan bir insan ya kendi anneliğini unutmuştur, ya da hiç ebeveyn olmamış ve bunu bilmeyen biridir. Yani gülüp geçin, çünkü moralinizi bozmaya hiç değmez!

Haberin Devamı

Yine de bir ikiz annesi olarak kendi tecrübelerime dayanarak birkaç öneride bulunacağım. Önemli olan size iyi gelenleri alıp kendi iç sesinizi dinlemeniz!

1) Direk uçuş tercih edin: Tatil için gidiyorsanız ve seçme şansınız varsa direkt uçuş olan destinasyonları tercih edin. Aktarmalı uçuş her zaman sizi daha çok yoracaktır.

2) Lounge kullanın: Eğer aktarmalı uçuşunuz varsa rahat edeceğiniz bir lounge’u önceden belirleyin.

3) Bebekliyseniz: Bebekli anne veya babaysanız bebeğinizin temel malzemelerini, bez, mama, biberon, biberon ucu vb. uçuş saati, indi bindi ve olası rötar ihtimaline göre ayarlayın. Mutlaka en az 1-2 çift yedek kıyafet, önlük vb malzemeleri bebek çantanızda bulundurun. Bebeğiniz küçükse yanınıza bir termosla kaynamış ılımış su almanızı tavsiye ederim.

4) Bezden yeni çıktıysa: Eğer uzun uçuyorsanız ve çocuğunuz bezden yeni çıktıysa siz her ihtimale karşı uçakta uyurken bez giydirin veya bez giydirmek istemiyorsanız koltuğuna bir koruyucu örtü serin.

5) Kulak tıkanmasına karşı önlem alın: Kulak tıkanıklığı hem bebekleri hem çocukları huzursuz edecektir. Bebeklere inişte meme verilmesi veya biberonla bir şey içirilmesi önerilir. Çocuklar için sakız çiğnemek faydalı olabilir. Her ihtimale karşı bir burun damlasını yanınızda bulundurabilirsiniz.

Haberin Devamı

6) Ateş düşürücü alın: Uzun uçuşlarda 1 ateş ölçer ve ateş düşürücü bir ilacı uçakta yanınıza almanızı tavsiye ederim.

7) Oyuncak almayı unutmayın: Eğer uzun uçuyorsanız çocuğunuzun alışık olduğu uyku oyuncağını ve sevdiği birkaç oyuncağı yanınıza alın. Boya kalemi, boyama kitabı, bir hikaye kitabı da yanınıza alabilirsiniz.

8) Oyun Alın: Çocuğun yaşına göre yanınıza küçük taşınabilir oyunlar alın. Eğlenceli soru-cevap kartları, iskambil kağıdı gibi..

9) Varsa tablet alın: Tabii ki varsa yanınıza tabletinizi de alın. Buna önceden çocuğunuzun seveceği oyunlar ve filmler yükleyebilirsiniz. Ama bu en değerli kozunuz olsun ve bu kozu zor anlarınız için saklayın, hemen harcamayın!