Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo
Sibel Deniz Toledo

Bebek-anne bağlanmasında en güzel köprü

Anneler için de emzirme bebeği ile bağ kurmanın en özel yollarından biridir.

Haberin Devamı

Bu hafta dünya emzirme haftası. Bu konudaki duyarlılığı arttırmak amacı ile çeşitli medya kanallarında ve özellikle sosyal medyada bilgilendirme çalışmaları yapılmakta. Ülke çapında pek çok hastanede anneleri emzirmeye teşvik etmek için uygulamalar yapılıyor. Ebeler emzirme konusunda sıkıntılar yaşayan annelere destek veriyor. Çocuk doktorları bebeğe ilk altı ay sadece anne sütü verilmesini tavsiye ediyor. Anne sütünün bebek için en değerli besin olduğunu hepimiz kabul ediyoruz.

Emzirmenin bebek için fiziksel besleyiciliği kadar anne ve bebek için psikolojik pek çok faydası mevcut. Bebek için hem karnının doyması, hem de annesinin kucağında kendini güvende hissetmesi yani temel güven ihtiyacının aynı zamanda giderilmesi, anneyle fiziksel temas halinde bulunduğundan anneye yakın olma gereksiniminin karşılanması açısından oldukça önemli. Bu sayede ihtiyaçları doyurulmuş bebek annesi ile kolay bir şekilde güvenli bağlanma kurmaya ilk adımı atabilir. Yeni doğduklarında tüm dünya onlara yabancı iken annenin teni, kokusu, sesi onlar için tek tanıdık şeydir. Emzirme sırasında bu tanıdık, güvenilir sıcak ortamda rahat huzurlu hisseder. Zaman geçip bebek büyükçede bu hissi taşıyacak ve annesinin göğsünde kendini huzurlu hissedecektir. Emerken bebeklerin uyumasının bir sebebi yorulmaları, diğer sebebi rahatlayıp gevşemelerir. Büyüdükçe bile emmeyi bırakmak istememelerin sebebi bu huzur ve güven duygusudur.

Haberin Devamı

Anneler için de emzirme bebeği ile bağ kurmanın en özel yollarından biridir. Bebeği ile bir bütün olduğu, sütü ile beraber sevgisini verdiği ve bebeğinden sevgiyi aldığı zaman dilimidir. Yenidoğan bebeklerde görüş mesafesi sınırlıdır. Bu mesafe tam da bebeğin anneyi emerken annenin yüzünü net görebileceği kadardır. Emerken bebek annesine bakar. Annesi ile ilişki kurar. Zaman geçtikçe bağlar kuvvetlenir ve iletişim güçlenir. Bebekler için olduğu kadar büyükler için de ten tene temas önemlidir, sözcüklerle anlatılamayan sevgiyi anlatır. Konuşma öncesi dönemde bebekler için daha da önemlidir çünkü sevgi alıp, sevgilerini gösterebilecekleri tek yoldur. Emzirme anne ve bebek arasındaki ten tene temasın en yoğun hissedildiği eylemdir.

Haberin Devamı

Emzirme için katı kurallar yerine her anne ve bebek kendi ritmini bulmalıdır. Emmeyi bırakmaya hazır olmakta her anne ve bebek için biricik süreçlerdir. Bebek kadar anne de bu bağdan kopmakta zorlanabilir. Burada süreci zamana yaymak, farklı bağ güçlendirici yollar bulmak ve emzirme dışında bol bol bebekle temas etmek yardımcı olacaktır. Anne - çocuk arasında güvenli bağ bir kere kurulduktan sonra pozitif etkileri ömür boyu sürecektir.