Yağları yakıyor, parçalıyorlar! İşte 10 süper besin

“Beslenme planımızda yağ yakan besinlere yer vermeliyiz” diyen Diyetisyen Şeyma Yılmaz, yağ yakımını destekleyen 10 süper besin hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Süt ve türevleri: Kalsiyum yağ yakmayı sağlayan önemli minerallerden birisidir. Özelikle yağsız ya da az yağlı süt ürünleri tüketmek kilo vermeyi hızlandırır. Çünkü bu ürünlerde yağ miktarı azalmakta fakat kalsiyum ve protein miktarı sabit kalmaktadır, dolayısıyla hem aldığınız kaloriyi azaltır hem de kalsiyumun metabolizmayı hızlandırıcı etkisinden yararlanmış olursunuz. Özelikle yoğurt, bel çevresindeki yağlanmanın başlıca düşmanlarından biridir.

Yumurta: Yumurta, anne sütünden sonra en değerli protein kaynağıdır. Bir adet yumurta; 6 gram protein ve 5 gram yağ içerir, neredeyse hiç karbonhidrat içermez. Yumurta yağ yakımına yardımcı olur, kas yapımını destekler ve tok kalmaya yardımcı olur. Yumurtayı yanında vitamininden zengin taze sebze veya meyve ile tüketmek demir emilimini artırır.

Haberin Devamı

Yağları yakıyor, parçalıyorlar İşte 10 süper besin

Yeşil çay: Yeşil çay, içinde bulundurduğu fenolik bileşikler ve kafein ile yağ yakımını destekler. Metabolizma hızını da artırır.

Tarçın: Kan şekeri düzeni sağlandığı zaman yağ yakılması ve kilo verilmesi kolaylaşır. Yapılan çalışmalarda tarçınının açlık kan glikoz seviyelerinde anlamlı azalmalar yaptığı görülmüştür. Tarçının kan şekeri üzerindeki etkisini gösterebilmesi için günde en az 1 gram toz tarçın yoğurtla ya da sütle karıştırılarak ya da meyvelerin üzerine serpiştirilerek alınabilir. Günlük tarçın tüketiminiz 6 gramı (1 tatlı kaşığı toz tarçın) geçmemelidir.

Kırmızıbiber: Midenizde bir sıkıntı yoksa yemeklerinize kırmızı biber ekleyebilirsiniz. Çünkü kırmızıbiberin içindeki bibere acılığını veren “capsaicin” maddesi metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.

Brüksel lahanası, beyaz/kırmızı lahana: ‘’Sulforafen’’ içeren bu sebzeler yağ yakıcı enzimlerin ortaya çıkmasını sağlar. Bu sebzeler karın yağlarını yakmaya yardımcıdır.

Yağları yakıyor, parçalıyorlar İşte 10 süper besin

Haberin Devamı

Ananas: Ananas C vitamininden zengin, lif yönünden iyi bir besindir. İçerdiği ‘’bromelain’’ enzimi protein sindirimini sağlar, zayıflamaya yardımcı olur. Bu enzim, yağ hücrelerinin çevresini saran deforme olmuş kolajen dokuyu parçalar ve yağların depolanmasını önler. Bu nedenle selülit sorununa karşı da yararlı olacağı ifade edilir. Ayrıca vücuttaki ödemi atmayı sağlayan, iltihapları azaltan bir enzimdir.

Kivi: Kivi düşük kalorili içeriği ve bol lifli özelliği ile yağ yakımını sağlamaya yardımcıdır. Ayrıca kolesterolü düşürücü etkisi vardır ve kan şekerini düzenler. Yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamininin, yağ yıkım metabolizmasını hızlandırdığı bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir.

Haberin Devamı

Kuşburnu: Kuşburnunun, Japonya’da yapılan bir çalışmada zayıflatıcı etkisi olduğu bulunarak kuşburnu özütünün özellikle karın yağlarının eritilmesinde etkili olduğu ifade edilmiştir. Fareler üzerinde yapılan 2 haftalık bir çalışma ile kuşburnunun tohumlarından hazırlanan özütün vücut yağ oranını belirgin şekilde azalttığı görülmüştür.

Zencefil: Yağ yakmak için mükemmel bir besin olan zencefil, içeriğinde bulunan ‘’gingerol’’ maddesi ile metabolizma hızını artırır. Yapılan çalışmalarda zencefilin vücut ısısını etkileyerek metabolizmayı %20 oranında artırdığı görülmüştür.

[fotogaleri=2133,1363,2314]

YAĞLARI YAKMAYA YARDIMCI SMOOTHIE TARİFİ

Yazarın Tüm Yazıları