Severek içtiğimiz bitki çaylarının bu faydalarını biliyor musunuz?

Soğuk havaları iyice hissettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmek, canlanmak ve ısınmak için sıcacık kış çaylarına rağbet arttı. Her bitkinin farklı farklı faydaları var. Peki, hangisi neye yararlı? Diyetisyen Şeyma Yılmaz; konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Haberin Devamı

Çay: Çay, ‘camellia sinensis’ bitkisinin kurutulmuş yaprakları kullanılarak hazırlanan bir içecektir. Siyah çay, yeşil çay, oolong çayı ve bitkinin tüylü tomurcuklarından olan beyaz çay aynı bitki türünden elde edilir. Siyah çay ve oolong çayı (yarı fermente) fermente edilerek üretilirken, yeşil çay ve beyaz çay fermente edilmeden üretilir. Çayda bulunan polifenolik bileşenlerden flavonoidler DNA, protein ve yağların oksidasyonuna neden olan serbest radikalleri etkisizleştirme yeteneğine sahiptir. Flavonoidler, bedenimizin antioksidan savunma sistemine katkıda bulunarak kanser ve kalp hastalılarından korunmaya yardımcı olur. Fermente olmaması dolayısıyla yeşil çayda antioksidan özellikteki polifenoller daha fazla bulunur. Düzenli olarak tüketilen yeşil çay, bazı kanser türlerini önlemeye, kan şekerini düzenlemeye, kalp ve damar sağlığını korumaya ve metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olur. Demir eksikliği olan kişilerde çay özellikle yemeklerden hemen sonra içilmemeli en az yarım saat beklenmelidir.

Haberin Devamı

Ihlamur çayı: Ihlamur, içeriğindeki müsilajlar yardımıyla boğaz tahrişini önler. Balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcıdır. Soğuk algınlığı ve nezlede hastayı terletip, göğsünü yumuşatma amacıyla içilebilir. Soğuk algınlıklarında hastanın genel direncini de artırır, rahatlamasını sağlar.

Zencefil çayı: Soğuk günlerde ısınmaya yardımcı olur. Mide bulantısına iyi gelir, ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kuşburnu çayı: Doğal C vitamini içeren değerli bir çaydır. Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.

Adaçayı: Acı sebebiyle iştah açar, hazmı kolaylaştırır ve bağırsak gazlarını giderir. Uçucu yağının içerdiği maddeler ferahlatıcı, rahatlatıcı, teskin edici, antiseptik yani mikrop öldürücüdür. Bu nedenle ağız ve boğaz iltihaplarında gargara olarak kullanılmaktadır.

Rezene çayı: Yemekten sonra rezene çayı içilmesi sindirime yardımcı olur, gaz oluşumunu önler. Öksürük ve boğaz iltihabına faydalıdır.

Haberin Devamı

Papatya çayı: Papatyanın spazm çözücü, gaz giderici ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu önleyici etkileri gastrit ve ülserli hastalarda önemli iyileşme ve rahatlama sağlar. Bu alan papatya çayının en geniş olarak kullanıldığı alandır. Antiseptik özelliği vardır. Stres ve uykusuzluk döneminde yatıştırıcı etki sağlar.

Isırgan otu çayı: İdrar söktürücüdür. Kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcıdır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Nane çayı: Gaz söktürür, hazmı kolaylaştırır. İçeriğindeki mentol sayesinde spazm giderici özelliktedir ve ödem atmaya yardımcı olur. Mide bulantısına iyi gelir. Nane çayı soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir, tıkanmış burnu açmaya yardımcı olur.

Haberin Devamı

Ekinezya çayı: Antiseptik özelliği olan bir çaydır. Soğuk algınlığını hafifletmeye yardımcı olur.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİREN KIŞ ÇAYI TARİFİ

Malzemeler: 2 ince dilim limon, 1 ceviz büyüklüğünde taze zencefil, 1 tutam ıhlamur, 1 yemek kaşığı kuşburnu, 1 kabuk tarçın, 2-3 adet karanfil

Zencefili küçük küçük doğrayın. Diğer tüm malzemeyi üzerine ekleyin. Bitki karışımına taze kaynamış 1 litre sıcak suyu ilave edip ağzı kapalı bir biçimde 10 dakika demlendikten sonra taze olarak tüketin.

HÜRRİYET AİLE 

Yazarın Tüm Yazıları