Karın yağlarından kurtulmak için 10 öneri

Bel ve karın bölgesindeki yağlanma çoğumuzun ortak dertlerinden biri ve sağlık açısından riskli bir yağlanma tipi. Kadınlarda bel çevresinin 88 cm’i, erkeklerde ise 102 cm’i geçmesi; tip 2 diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve insülin direnci riskini artırır. İşte karın yağlarından kurtulmak için öneriler…

Haberin Devamı

1. Karın ve bel çevresi yağlarından kurtulmak için ilk kural tatlı bakımından fakir beslenmek, paketlenmiş un-şeker-yağ içeren nişastalı ve şekerli rafine edilmiş glisemik indeksi yüksek yiyeceklerden uzak durmak, toplam kalorisi düşük bir beslenme planına uymak ve mutlaka bunu egzersizle desteklemektir.

2. Şekeri hayatınızdan çıkarın. Bugünlerde şeker, yediğimiz her şeyin içinde... Dolayısıyla reçel, marmelat, çikolata, bisküvi, aromalı ve kremalı kahveler, şekerlemeler, hamurlu ve sütlü tatlılar, kolalı gazlı içecekler, şekerli meyve suları ve tüm şeker içeren besinlerden uzak durun. Yiyeceklere eklediğiniz şekeri azaltın. Özellikle akşam yemeğinden sonra yenilen tatlıların belinizde birikeceğini unutmayın.

3. Su içme kuralını unutmayın. Bol bol su için. Su içme isteğiniz olmasa bile günde en az 8-10 bardak, her öğünden önce iki bardak ara öğünlerden önce bir bardak su için.

Haberin Devamı

Karın yağlarından kurtulmak için 10 öneri

4. Porsiyonlarınızı küçültün, yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin. Yavaş ve iyi çiğneyerek yemek tok hissetmeye, sindirim problemlerinin düzelmesine yardımcı olur.

5. Lifli gıdaları tüketmeye özen gösterin. Lifli gıdaların alınması uzun süre tokluk sağlar, şekerle beslenen zararlı bakteriler yerine bağırsaktaki yararlı bakterileri artırır, kilo vermenize ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur. Ekmeğinizi tam buğday veya kepekli, çavdarlı, tahıllı ekmek olarak seçin. Günde 3-5 porsiyon sebze, 2-4 porsiyon meyve tüketin. Makarna ve pirinç pilavından vazgeçemiyorsanız kepekli versiyonlarını tüketin.

6. Yeşil çay için. Yeşil çay içeriğindeki kateşin ile yağ yakımını hızlandırır, günde iki fincan tüketmek faydalı olacaktır.

Karın yağlarından kurtulmak için 10 öneri

7. Günlük ihtiyacınız olan protein miktarını tamamlayın. Sağlıklı bir bireyin kilogram başına günlük 0.8 ile 1 gram arasında protein alması gerekir. Örneğin 60 kilogram olan bir insan 60×0.8 gr/kg protein 48 gram proteine ihtiyacı vardır. Kaliteli protein kaynakları (tavuk, yağsız sığır eti, balık, yumurta) ve kurubaklagil tüketmeye özen gösterin. Haftada en az iki kez buğulama veya ızgara olarak balık tüketin.

Haberin Devamı

8. Süt ürünleri tüketin. Özellikle her gün düzenli yoğurt tüketimi içeriğindeki konjuge linoleik asit (CLA) nedeniyle karın yağlarını eritmede yardımcıdır. 

9. Fazla miktarda alkollü içki içmenin de (özellikle biranın) karın bölgesinde yağlanmayı artırdığı biliniyor. Alkolü aslında yağ gibi de düşünebiliriz. 1 gram yağ 9 kalori iken 1 gram alkol 7 kaloridir. Araştırmalar, alkolün doygunluk hissini düzenleyen hormonlara etki ettiğini ve açlık hissettirdiğini göstermektedir.

10. Hareket edin. Haftada 3 ya da 5 kez 30-60 dakikalık tempolu yürüyüşlerle karın bölgenizde birikmiş olan yağları yakmaya başlarsınız. 

[fotogaleri=2696,2171,2073]

Yazarın Tüm Yazıları