Brüksel lahanasının faydalarını biliyor musunuz?

Adını Belçika’nın Brüksel kentinden alan Brüksel lahanası; karnabahar, brokoli gibi turpgiller ailesinden olan minik, lahanaya benzer bir sebzedir. Vitamin ve mineral deposu bu sebzenin faydalarını Diyetisyen Şeyma Yılmaz anlatıyor.

Haberin Devamı

Brüksel lahanası, içeriğinde bulunan kükürtlü bileşenlerin sebep olduğu tadı nedeniyle genellikle sevilmeyen bir sebze olmasına karşın uygun şekilde pişirildiğinde lezzetli ve besleyicidir. Bu sebzenin uzun süre pişirilmesi dağılmasına, besin değerinin azalmasına, acı bir aromaya ve hoşa gitmeyen kokulara sebep olabileceğinden hafif yumuşayacak şekilde kısa sürede pişirilmelidir. Brüksel lahanasını buharda, soteleme yöntemiyle ya da fırında pişirebilirsiniz. Pişirirken limon suyu, çeşitli baharatlar, soğan ve sarımsak gibi çeşitli sebzeler eklenmesi hoş olmayan tadını ve kokusunu hafifletmeye yardımcı olur. Salatalarda, çorbalarda, garnitürlerde ve ana yemeklere koyulan Brüksel lahanasının yoğurt ile birlikte ya da çeşitli peynirlerle, ceviz badem gibi yağlı tohumlarla birlikte tüketimi ve pişerken suyunu çekip hafif karamelize olması lezzetini artırır.

Haberin Devamı

100 GRAMI YALNIZCA 36 KALORİ

Düşük kalorili olan Brüksel lahanası vitamin ve mineral bakımından çok zengin bir sebzedir. 100 gram pişmiş Brüksel lahanası 36 kaloridir. 3 gram protein ve 3 gram lif içerir. Diyet yapanlar için besleyici ve kilo vermeye yardımcı bir besindir. Lif açısından zengin Brüksel lahanası kan şekeri seviyesini sabit tutmaya yardımcı olur. Brüksel lahanası ayrıca yaşlanmayı önleyen, kan şekeri ve insülin üzerinde etkili bir antioksidan olan alfa lipoik asit içerir. Yapılan çalışmalara göre alfa lipoik asidin insülin direncini azalttığı, açlık kan şekerini düşürdüğü, sinir hasarı semptomlarını hafiflettiği görülmüştür.

Brüksel lahanasının faydalarını biliyor musunuz

STRESİN HÜCRELERE VERDİĞİ ZARARI ÖNLÜYOR

Brüksel lahanası, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek, hücreleri oksidatif stresten koruyan, hastalıklara yakalanma riskini düşüren antioksidanlar bakımından çok zengin bir sebzedir. Meyve sebze bakımından zengin bir diyetin parçası olarak Brüksel lahanası tüketimi vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidanların sağlanmasına yardımcı olur. Yapılan bir çalışma günde 300 gram Brüksel lahanası tüketildiğinde, oksidatif stresin hücrelere verdiği zararın %28 oranında azaldığını göstermiştir. Kalp sağlının korunmasına, kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Cilt ve göz sağlığının korunmasına katkıda bulunur.

Haberin Devamı

HANGİ VİTAMİN VE MİNERALLERİ İÇERİR?

100 gram pişmiş Brüksel lahanası günlük K vitamini ihtiyacının %175 ini, C vitaminin %100’ünü, A vitaminin %15’ini, folat ihtiyacının %15’ini ve manganez ihtiyacının %11’ini karşılar. Bunların yanında az miktarda B6 ve B1 vitamini, potasyum, demir, magnezyum ve fosfor içerir.

Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklığı artırır, bağ dokusu ve kemiklerin yapısında bulunan kollajen üretimini destekler, dokuların büyümesi ve onarımı için önemlidir.

İyi bir K vitamini kaynağıdır. K vitamini kemikleri güçlendirir, kanın pıhtılaşmasında rol oynar.

Brüksel lahanası, enflamasyonu azaltabilir. Bazı çalışmalar Brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzelerde bulunan bileşiklerin anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.

Haberin Devamı

Brüksel lahanası, asıl kaynağı balık ve deniz ürünleri olan omaga 3 yağ asidinin bitkisel formunu içeren sebzelerden bir tanesidir.

Diyetinize balık ve deniz ürünlerinin yanında ekleyeceğiniz Brüksel lahanası, omega 3 alımınızı artırır. 100 gram pişmiş Brüksel lahanası 173 mg bitkisel omega 3 (ALA) içerir. Omega 3 yağ asitleri kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırmaya, enflamasyonu azaltmaya, bilişsel yetiyi güçlendirmeye ve insülin direncini azaltmaya yardımcı olur.

Brüksel lahanasının faydalarını biliyor musunuz

SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Satın alırken ufak, yaprakları sıkı ve parlak yeşil olanlar alınmalı, yaprakları sararmış ve solmuş olanlar tercih edilmemelidir. Satın alınan Brüksel lahanaları kullanılmadan önce yıkanıp temizlenmelidir. Tüketmeden önce acılığının gitmesi için bir süre soğuk suda bekletilebilir. Taze Brüksel lahanası buzdolabında 7-10 gün saklanabilir.

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

Yazarın Tüm Yazıları