Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Gebelik için en uygun yaş aralığı nedir?

Yaş faktörünün gebelik için önemli bir kıstas olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelik için uygun yaş aralığını açıklıyor.

Haberin Devamı

25-35 YAŞ ARASI İDEAL

Gebelik için en uygun yaş aralığı nedir

Gebelikte en önemli hususlardan birisi yaştır. Gebe kalmak için en uygun yaşlar 20-35 yaş arasındaki yaşlardır.

Her doğum arasında ise en az 2 yıl olmalıdır. Bu aralıkta anne vücudu kendisini toparlamalıdır. Çok sık aralıklarla gebe kalınması tehlikelidir. 18 yaşın altında gebe kalanların gebeliğinde ise ölü doğum ve düşük doğum ağırlığı tehlikesi vardır. 35 yaşın üstündeki bir bayan sağlıklı ise 38 yaşa kadar çok problem olmayabilir, tabi ki bu durum annenin sağlığına göre değişir. Eğer anne 38 yaşı ve üzerinde gebe kalırsa bariz riskler olur.

DOĞURGANLIK YAŞA GÖRE DEĞİŞİR

Gebelik için en uygun yaş aralığı nedir

Doğurganlık oranı her kadın için ve yaş için farklıdır. Doğurganlık yaş ilerledikçe düşmektedir. Örneğin 20 yaşında bu oran %40 ise 30 yaşında %30’a kadar inmektedir.Hamilelik hangi yaşta olursa olsun risksiz değildir.  Yaşı ilerledikçe bu risk artar. İleri yaşta gebe kalan annelerde diğer risk ise sistemik hastalıklardır. İlerleyen yaşlarda görülen yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp-damar hastalığı gebeliği olumsuz etkiler. Erken yaşta gebe kalmak da tehlikelidir.

ERKEN YAŞ VE GEÇ YAŞ HAMİLELİKLERİ TEHLİKELİDİR

Gebelik için en uygun yaş aralığı nedir

18 yaşın altındaki ergenliğini yeni tamamlamış yaşta gebe olan anne adayları yeterince bilinçlenmedikleri için beslenmeyi tam bilmeyen, hormonal yapı ve yumurtalıkların düzenli çalışması tam olarak düzene oturmadığı için gebeliklerde düşük, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum ve anne karnında bebek ölçümü görülmektedir. Gebelik için uygun olan yaş 20 yaşından sonra ve en geç 35 yaşına kadar olan aralıktır. Bunun dışında çok erken yaşta olan ve yaş ilerledikçe olan gebelikler tehlikelidir.

HER DOĞUM ARASINDA 2 YIL OLMALI

Özetle, gebeliğe en uygun yaş aralığı 20-35 yaş arasıdır. Bu yaş aralığından küçüklerde ve büyüklerde gebelikleri risklidir. Bu yaşlar arasında gebe kalmak en sağlıklı gebelik yaşıdır. Her doğum arasında en az 2 yıl olmalıdır. Anne 18 yaşının altında gebe kalırsa bunun riski çok çok fazladır. 18 yaşında yeni ergenlikten çıkmış bir kadının yumurtalıkları ve hormonları tam olgunlaşmamıştır. Annenin 38 yaşında ve daha büyük olması da gebelikte büyük risklere neden olmaktadır. Anneyi bu gebelik çok zorlayacaktır. Bebekte ve annede sağlık problemleri de olabilir. Yumurtaların sayısı azalır ve kaliteleri de azalır. Bunun için geç yaşlarda gebe kalmak zorlaşacaktır. 

[fotogaleri=2796,2897,2119]

GEBELİK HESAPLAMA