Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Endometriozis nedir? Hastalığın tedavisi nasıldır?

Endometriozisin kesin tanısının laparoskopi ile gözle görülerek yapıldığını ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu sorunun belirtilerini sıralıyor.

Haberin Devamı

Endomeyriozis endometriyum ismini verdiğimiz rahim iç dokusunun rahim dışında, örneğin; karın iç zarı, yumurtalık, tüp, bağırsak ve diğer organlarda bulunma hastalığıdır. Endometriyum, her ay gebelik için kendisini hazırlayan ve gebelik olmadığı zaman, yeterli hormon desteği alamadığı zaman mensturasyon yani adet kanaması halinde dökülen özel hücre tabakasına sahip olan bir dokudur. Normal olarak endometriyum vücutta rahim içerisinde yer alır. Eğer bu hücreler rahim dışında yer almışsa buna "endometriozis" denir. 

Endometriozis yerleşimi sıklıkla yumurtalıklarda, rekto vajinal fossa yani rahim arkası boşlukta, vajen ile rektum ismini verdiğimiz alt bağırsağın arasında, bağırsağın yüzeyinde, tüplerin üzerinde veya çevresinde, mesanenin üzerinde veya karın zarı yüzeylerinde görülebilir. Hastalığın yaygınlığına göre hastalık 4 evre olarak sınıflandırılabilir. Evre 1 ve 2 hafif, 3 ve 4 ise orta – ağır endometriozis olarak adlandırılır. Overde çikolata kisti varlığı hastalığın evresini otomatik olarak evre 4 haline getirir.  Endometriozis’in vücutta tuttuğu odaklarda da her adet döneminde kanama ve dökülme olur. Bu dökülmenin yarattığı periton irritasyonu ise yaşanan ağrının en büyük nedenidir.

Haberin Devamı

Endometriozis nedir Hastalığın tedavisi nasıldır

Endometriozis bir kısırlık kolaylaştırıcı hastalıktır. Pek çok nedenle kısırlığa sebep olur. Mesela tüplerde yumurtanın taşınmasından yumurtlamanın bozulmasına, döllenen embriyonun rahim içine yuvalanmasındaki bozukluklara kadar, pek çok etkilerle bebek sahibi olamamayı oluşturabilir. Eğer yumurtalıkta kiste neden olmamışsa endometriozisin kesin tanısı ultrason ile konulamaz, çünkü endometriotik implantlar görülemez. Endometriozisin kesin tanısı laparoskopi ile gözle görülerek konulur.

 Endometrioziste görülen en sık belirtiler; sancılı adet görme, ağrılı cinsel birleşme, infertilite gibi şikâyetlerdir. Neden oluştuğu henüz kesinlik kazanmamıştır. Bağışıklık sisteminin zayıf olması, geriye adet kanaması, karın iç zarındaki hücrelerin nedeni belirsiz olarak değişimi gibi çeşitli teorilerin  endometriozise neden olabileceği ifade edilmektedir. Eğer endometriozis şikâyetlerini kendinizde görüyor iseniz hemen bir doktora başvurmanız hastalığın erken tanısı yoluyla tedavi sağlanarak ilerleyişini durdurabiliriz. Yarattığı yapışıklığın derecesine bağlı olarak bazen ağır seyretmektedir.

Haberin Devamı

 Endometriozis nedir Hastalığın tedavisi nasıldır 

Tedavisinde ana kılavuzumuz bebek isteğidir. Eğer bebek isteğimiz yoksa doğum kontrol hapları veya progesteronlar ile hastalık baskılanabilir. Ancak bebek isteği mevcut ise bu durumda tüplerin açık olup olmadığı önce açıklık kazanmalıdır. Ardından eğer kitle çapı 4 cm ve üzerinde ise laporoskopı ile temizlenmesi önerilmektedir. Ancak bu noktadaki en önemli sorunda hastanın yumurta rezervinin yeterli olup olmadığının açıklık kazanmasıdır. Eğer yeterli yumurta varsa cerrahi yapılmalıdır. Yumurta sayısı yeterli değilse cerrahi yumurtaları daha da azaltacağı için önerilmez. Cerrahi sonrasındaki ilk aylar gebelik şansı hastalığın evresi gerilediği için çok artmıştır. Bu nedenle bebek tedavisi cerrahiyi takiben hemen başlatılmalıdır.

[fotogaleri=2675,3038,2162]

Haberin Devamı

GEBELİK HAFTASI HESAPLAMA