Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Doğumda hangi durumlarda vakum uygulanır?

Annenin yorgunluk nedeniyle ıkınamaması durumunda vakum uygulanabilir.

Haberin Devamı

Doğum eyleminin ikinci döneminde annenin rahim ağzı açıklığı tam olmasına rağmen doğum eylemi gerçekleşmemişse müdahaleli doğumdan bahsedilir. Bu dönemde eylemin gerçekleşmesi için vakum ya da forceps uygulamaları ile doğum gerçekleştirilebilir. Doğum kanalına giren bebeğin kanaldan çıkamamasına neden olan faktörler bazen anneye bazen de bebeğe ait olabilir. Bu nedenle mutlak endikasyonu yoktur. Sıklıkla uzamış ikinci evre ve bu nedenle yorgun düşen annenin yorgunluk nedeniyle ıkınamaması, bebeğini itememesi, bebeğin uzayan eylem nedeniyle kalp atışlarının düşmesi nedeniyle oluşan fetal distres adını verdiğimiz bebeğin oksijensiz kalma durumunda uygulanabilir. Özetle doğumun ikinci evresinin anneye ait bebeğe ait nedenlerden dolayı kısaltılması gereken durumlarda uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

VAKUM NEDEN UYGULANIR?

Forseps veya vakum ile doğum yaptırılmadan önce şu kriterlerin bulunması gerekir.

  • Bebeğin başı pelvise tam angaje olmalıdır (bağlanmalıdır).
  • Rahim ağzı tam olarak yani 10 cm açık olmalıdır.
  • Bebeğin başının tam pozisyonu (ön-arka) bilinmelidir.
  • Hastanın pelvis tipi bilinmeli ve pelvisin ön –arka ve oblik çapları yeterli olmalıdır. Baş-pelvis uygunsuzluğu müdahaleli doğum için engel teşkil eder.
  • Zaman izin veriyorsa hastaya yeterli anestezi verilmelidir.
  • Eğer fetal distres (bebekte sıkıntı hali) nedeniyle vakum veya forseps uygulanıyorsa yeni doğan bebeğe solunum ve kalp problemlerine müdahale etmeye yetkin yenidoğan canlandırılması (neonatal resustasyon) uygulamada eğitimli kişi hazır olmalıdır.
  • Operatör uygun alet ve uygulama hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmalı, olası komplikasyonların farkında olmalıdır.

VAKUM NASIL UYGULANIR?

Vakum uygulanırken plastik yumuşak emme kabı başa arkadan uygulanır. 0.7 - 0. 8 kg/cc vakum basıncına ulaşıldıktan sonra bir el vakumu dışarı doğru çekerken, diğer el fleksiyonu ve vakumun yerinde durmasını sağlar. Traksiyon diğer el vakum ile bebeğin başının birinden ayrılmamasını kontrol eder. Vakum ile çekme sadece ağrılarla eş zamanlı olarak kasılmalar (kontraksiyonlar) sırasında uygulanır. Vakum basıncı kasılmalar arasında azaltılabilir ve 30 dakikadan uzun devam ettirilmemelidir.

VAKUM UYGULAMASIYLA OLUŞABİLECEK OLUMSUZ DURUMLAR

Annenin rahim, rahim ağzı ya da vajen yırtılmaları yaralanmaları, epizyotomi (ameliyat kesiği) uzaması, idrar torbası (mesane) ya da idrar yollarında yaralanmaya bağlı kanama alanları olabilir.

Bebeğin kafa derisinde cilt altı kanamaya bağlı sefal hematom, kafa derisi yaralanmalar, çürükler, bebeğin yüzünde fasial sinir zedelenmesi ender olarak kafatası kırığı ve kafa içi kanamalar görülebilir.

BEBEK TAHMİNİ DOĞUM TARİHİ