Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Doğum sonrası ne zaman egzersize başlayabilirim?

Doğum sonrası egzersizlere başlamanın anne adaylarını bedensel ve ruhsal olarak olumlu etkileyeceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyor.

Haberin Devamı

Doğum sonrası egzersize başlamak, gebelik öncesi halinize dönmenize yardımcı olacaktır. Egzersiz sizi hem beden yönünden iyileştirecek hem de ruhsal açıdan iyi gelecektir. Doğum sonrası egzersize başlamadan önce mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Doktorunuzdan olumlu bir cevap almanız halinde güvenilir ve etkili bir egzersize başlayabilirsiniz. Doğum sonrası eski formunuza dönmek için sağlıklı bir diyet (bu diyet emziren anneler için sorun değildir) ve düzenli aralıklarla yapılan egzersizin hiç bir zararı yoktur.

ENERJİ HARCAMAK MUTLU EDER

Doğum sonrası ne zaman egzersize başlayabilirim

Egzersiz yapmak sizi her yönden rahatlatır ve salgılanan enerji nedeni sayesinde sizi daha mutlu edecektir. Doğum sonrası yapılan egzersizler forma girmenize yardımcı olur ve gebelik öncesi kas gücünü geri kazanmanızı sağlar. Vücudunuz hemen eski halini almaz, bunu bilmeli ve istikrarlı bir şekilde egzersize devam etmelisiniz. Doğum sonrası egzersize başlamanız doktorunuza ve size bağlıdır.

Haberin Devamı

Doktorunuz egzersize başlamasında herhangi bir sakınca görmediği sürece ve siz de kendinizi hazır ve devam edebilecek hazırlıkta hissediyorsanız egzersize başlayabilirsiniz. Eğer sezaryen veya zor doğum yapmışsanız egzersizlere başlamanız uzun zaman alabilir. Egzersizlere doktorunuza danışmadan ve kendinizi hazır hissetmeden başlamanız önerilmemektedir.

ESKİ VÜCUDUNA KAVUŞMAK ANNELERİN EN BÜYÜK İSTEĞİ

 Doğum sonrası ne zaman egzersize başlayabilirim 

Doğum sonunda egzersize başlamanın bir sakıncası yoktur. Doğumdan sonra doktorunuza da danışarak izin verdiği zaman sizde egzersizinize başlayabilirsiniz. Eski vücuduna geri dönmek, anne adaylarının doğumdan sonra istediği en büyük şeylerden birisidir, bunun için doğumun üstünden çok geçmeden doktorunuza danıştıktan hemen sonra egzersizlere başlayabilirsiniz. Bu egzersizler annelerin kendilerini daha mutlu ve huzurlu hissetmelerini sağlar. Anneler egzersiz yaptıktan sonra daha huzurlu ve sağlıklı olur. Anneler yeni egzersize başlandığında ısınma hareketleriyle başlamalıdır. Anne kendisini çok yormamalıdır, zamanla egzersizlerin ağırlığını ve dakikasını kendisine uygun bir biçimde ayarlayacaktır.

Haberin Devamı

EGZERSİZLERE NE ZAMAN BAŞLANMALI?

 Doğum sonrası ne zaman egzersize başlayabilirim 

Anne ilk önce hafif ısınma hareketleriyle başlamalı daha sonra yavaş yavaş arttırmalıdır. Anne adaylarını günlük 20-25 dk. egzersiz yapmaları yeterli olacaktır. Kendisini yorgun hissettiği zaman egzersizleri bırakmalıdır. Egzersize başladıktan sonra anne kendisinde olumlu değişimler görecektir. Fakat anneler egzersizden sonra kendisinde olumsuz yönde değişiklikler görüyorsa mutlaka egzersizlere son verilmelidir. Eğer anne normal doğum yaptıysa egzersizlere daha erken başlayabilir. Fakat sezaryen doğum veya zor doğum eylemi görüldü ise egzersizlere başlama süresi daha uzun sürecektir.

[fotogaleri=2119,2162,2204]

AY AY BEBEK GELİŞİMİ