Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Aylara göre gebelik takibi nasıl yapılır?

Aylara göre gebelik takibinin önemine değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, bu takip sırasında uygulanan kontrolleri anlatıyor.

Haberin Devamı

Aylara göre gebelik takibi doktorunuz tarafından yapılmaktadır. Bu takiplerin mutlaka olması gerekmektedir. Amme adayları bu takiplerden sıkılmış ya da tam tersi iple çekiyor olabilir. Her ay gebelik takipleri rutindir.

Anne adayının gebeliği riskli gebelik ise bu takiplerin yakınlıkları doktorunuzun istemine göre değişecektir. Riskli gebelik sahibi olan anne adaylarının mutlaka takipleri sık aralıklarla yaptırması gerekmektedir. Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için yapılan bu takiplerin gerçekten sizin için çok önemli olduğunu öğrenmeniz ve unutmamanız gerekir.

Aylara göre gebelik takibi nasıl yapılır

Ay ay gebelik takibinde rutin işlemler yapılır vee doktorunuz çıkan bu sonuçlar karşısında size bilgi verir. Doktorunuz bu bilgilere sahip olmalıdır ki gebeliğinizin nasıl gittiğini ve gebelik ile ilgili şikâyetiniz de varsa bunun sonucu ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Doktorunuz ay ay  yapılan gebelik takibinde bebeğiniz ve sizin için en iyi şeyleri düşünür ve doğum hakkında plan yapar.

Ay ay gebelik takibinde yapılan kontroller;

  • Tansiyon ölçümü
  • Kilo ölçümü
  • Varsa tarama testinizin yapımı
  • İhtiyaç duyulursa kan değerleri
  • İhtiyaç duyulursa idrar testleri
  • Ultrasonografi
  • Gerekirse pelvik muayene
  • Bebeğinizin ölçümleri
  • Tahmini doğum

 Aylara göre gebelik takibi nasıl yapılır 

Ay ay gebelik takiplerinin mutlaka süresi aksatılmadan yapılması gerekmektedir. Bebeğiniz ve sizinle ilgili bir sorun varsa aydınlatılmış ve önleminizi almış olacaksınız.

Toparlayacak olursak gebelikte doktor takibi çok çok önemlidir. Gebelik takiplerinin sık sık olması ve gebeliğin yakından izlenmesi gerekmektedir.

Bunun için ay ay gebelik takibi gereklidir. Gebelik takibi aralıklarınızı doktorunuz ayarlayacaktır. Eğer riskli gebelik sahibi iseniz bu aralıklar daha sık olmalıdır.

Gebelik takiplerinde doktorunuz gebeliğinizi yakından izlemiş olmalıdır. Ay ay yapılan gebelik takiplerinde annenin ve bebeğin sağlık durumu kötüye giden durumlar var ise onlar, değişiklikler, bebeğin ağırlığı, annenin ağırlığı, tahmini doğum zamanı gibi bilgilere kolayca ulaşılmış olur.

[fotogaleri=2991,2532,436]

Haberin Devamı

HAFTA HAFTA GEBELİK