Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç
Sevtap Hamdemir Kılıç

Adet sancısına sıcak su torbası iyi gelir mi?

Şiddetli adet sancıları pek çok kadının ortak sorunlarından biri. Peki, regl döneminde karın bölgesine koyulan sıcak su torbasının yararı var mı? Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç yanıtladı.

Haberin Devamı

Adet sancıları birçok kadının sık rastladığı sorunlardan biridir. Pek çok kadın her ay bu sancı nedeniyle iş ve emek kaybına uğrar ve sancıyı azaltmak amacıyla kendine göre hafifletici yollar arar. Bazı durumlarda bu ağrılar o kadar şiddetlenir ki kişi günlük yaşamsal aktivitelerini dahi gerçekleştiremeyecek hale gelir.

REGL DÖNEMİNDE AĞRI KESİCİ KULLANMAK DOĞRU MU?

Adet kanı, endometrium ismini verdiğimiz rahim iç duvarının dökülmesi ile oluşur. Bu dökülme esnasında oluşan pıhtıları ve doku artıklarını vücuttan atabilmek amacıyla rahim kasılır. Rahim kasılmaları ise adette görülen sancının ana nedenidir.

Kasılmalar esnasında rahim dokusunda artan prostaglandinler çeşitli ağrı kesiciler tarafından azaltılır. Bu ise ağrılarda azalmaya yol açarken beraberinde kanamayı da azaltır ve pek çok kadın için sorun oluşturabilir. Kanamanın az olması rahatlama hissinin yaşanmasını da en aza indirger. Mide, karaciğer hastalığı ve böbrek sorunu olanlar ilaç kullanmaktan sakınmalı, kanama miktarını azaltmadan uygulanabilen alternatif yöntemleri dikkate almalıdır. Bu yöntemler arasında sıcak su uygulamaları, haftada birkaç kez spor yapmak, uyumak sayılabilir.

Haberin Devamı

Adet sancısına sıcak su torbası iyi gelir mi

SICAK SU TORBASI ÇÖZÜM MÜ?

Sıcak su torbaları hem rahim hem de karın ön duvarındaki kasları ısı etkisiyle gevşetir. Beraberinde damarlarda da gevşemeye yol açar, böylece kaybedilen kan miktarını da hafif artırır. Hızlanan dolaşım yoluyla rahatlama sağlanır. Sıcak su ucuz, zararsız ve rahatlatıcı etkiye sahip olması nedeniyle önerilen bir yöntemdir.

SICAK SU TORBALARI NASIL KULLANILMALI?