Hamilelikte Yüksek Tempolu Sporlar

Hamilelik süresince tenis, basketbol gibi yüksek tempolu sporlardan kaçınmak gerekir.

Haberin Devamı

Hamilelik süresince tenis, basketbol gibi yüksek tempolu sporlardan kaçınmak gerekir.Bir de özellikle hamileliğin ikinci yarısında sırtüstü yatarak hareketler yapmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü bu şekilde rahim ana damarlara baskı yaparak kan akışını engeller.

Hamilelikte yüksek tempolu sporlar yapılması rahim ağzının erken açılması, su kesesinin (amnion kesesi) patlaması, doğum sancılarının erken başlaması gibi istenmeyen zararları da beraberinde getirebilir. Ancak hamile bayanlar için neredeyse tüm spor merkezlerinde özel egzersizler ve kondisyon programları (ki bunların arasında günümüzde en revaçta olanı pilates’tir) bulunmaktadır.

Uzman spor hocaları gözetiminde yapıldığı takdirde gebelerin en sık karşılaştıkları problemler arasında olan şeker, tansiyon, kilo gibi problemler kontrol altına alınabilir. Ayrıca egzersiz yapmış hamile kadın doğuma daha çok enerjiyle girer ve doğumla başa çıkması daha kolay olur.

Haberin Devamı

Hamileliğin ileri bir döneminde kadın, hareketli sporlar yerine hafif esneme hareketleri yapabilir. Düzenli egzersiz yapmak fiziksel olarak da, psikolojik olarak da kadını güçlendirir. Egzersizler arasında düzenli yürüyüş veya yüzme en iyisidir.

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Yazarın Tüm Yazıları