Gebelikte şarbon hastalığına dikkat!

Şarbon nedir? Şarbon belirtileri nelerdir? Gebelikte şarbon hastalığına yakalanmak tehlikeli mi? Şarbonun, Bacillus anthracis adı verilen bakterinin yol açtığını, hayvanları ve insanları etkileyen tehlikeli bir hastalık olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir'e şarbon ile ilgili aklımıza takılan soruları sorduk.

Haberin Devamı

ŞARBON NEDİR?  NASIL BULAŞIR?

Gebelikte şarbon hastalığına dikkat

Hastalık enfekte olmuş hayvanların eti, sütü, derisi ile teması sonucu insanlara bulaşır. İnsandan insana bulaşma olmaz ancak Gastrointestinal yolla, deri yoluyla, solunum ve enjeksiyon yoluyla bulaşabilir.

Kuluçka süresi 7–12 gün olabilir. %90’dan fazlası ciltteki çatlaklardan girer. İlk önce kaşıntılı bir papül şeklinde oluşur. Takiben ağrısız ülser ve orta yerinde siyah nektorik bir skar dokusu oluşur. Zaten şarbon ismi de bu orta yerdeki siyahi görüntüden (karbon) gelmektedir. Mortalite oranı yüksek bir hastalıktır. Özellikle akciğer ve Gastrointestinal sistemlerini tutan vakalarda ölüm oranı yüksek görülmektedir.

GEBELİKTE ŞARBON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gebelikte şarbon hastalığına dikkat

Gebelikte meydana gelen şarbon tedavisinde birinci aşamada şarbon hastalığının tedavisinin yapılır, ikinci aşamada ise şarbon hastalığına yakalanan gebelerde meydana gelebilecek erken doğum, düşük ya da bebekte birtakım anomalilerin oluşmasına yönelik durumların tedavi edilir.

Şarbon bakterisi ile karşılaşma riski yüksek olan gebelerde koruyucu amaçlı olarak antibiyotik tedavisinin yapılabilir. Gebelik sırasında şarbon hastalığı oluşmuşsa erken doğum olasılığı artar. Çocuğun akciğer gelişimini arttırmak için "Kortikosteroid Tedavisi" yapılabilir ve doğum gerçekleştirilir.

GEBELİKTE ŞARBON AŞISI YAPILABİLİR Mİ?

Gebelikte şarbon hastalığına dikkat

Gebelikte şarbon aşısı yapılabilir. Şarbon aşısı toksik aşı grubundandır ve şarbon riski taşıyan gebelere yapılır. 3 doz şeklinde yapılabiliyor. İlk dozdan bir ay sonra ikinci doz yapılır ve ilk dozdan altı ay sonra ise üçüncü doz uygulanır.

GEBELER İÇİN ŞARBON HASTALIĞINDA ASIL ÖNEMLİ OLANIN KORUNMA YÖNTEMLERİDİR

Gebelikte şarbon hastalığına dikkat

Hastalık oluşmadan koruyucu önlemler ile gebelerin bu tehlikeli hastalığa karşı bilinçlendirilmesi ve bu hastalığa yakalanmamaları sağlanmalıdır. Salgın durumlarında riskli et ve süt ürünlerinin tüketilmesinde dikkatli hareket edilmelidir. Aşılama, gebelikte rutin yapılan aşı değildir fakat şarbon hastalığı ile teması olduğu düşünülen gebelerde uygulanabileceği Dünya Sağlık Örgütü tarafından kabul görmüştür. Antibiyotik tedavisi de yine şarbon hastalığında uygulanan bir tedavidir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

Yazarın Tüm Yazıları