Gebelikte kahverengi akıntı neden olur?

Gebelikte kahverengi akıntı çok farklı sebeplerden dolayı meydana gelebilir. Akıntının ortaya çıkışında farklı nedenler olması akıntının kadınlarda görülme sıklığının da artmasına neden olmaktadır.

Haberin Devamı

GEBELİKTE KAHVERENGİ AKINTI TEHLİKELİ MİDİR?

Kahverengi akıntı kan pıhtısına ya da içerde kanama olduğuna işaret ettiği düşünüldüğü için korkutucudur. Aslında gebelikte meydana gelen kahverengi akıntı pek çok durumda normal olarak kabul edilir ya da sağlık açısından büyük bir risk oluşturmaz. Ancak bazı durumlarda hem annenin hem de bebeğin sağlığı risk altında olabileceğinden akıntı fark edildiğinde mutlaka doktor ile iletişime geçilmesi gerekir. 

GEBELİK VE KAHVERENGİ AKINTI NEDEN OLUR?

Kahverengi akıntının ortaya çıkması gebeliğin başlangıcına işaret etmektedir. Gebeliğin ilk 5-6 günü boyunca kahverengi akıntı oluşması normal karşılanır. Ancak akıntı daha uzun süreli devam ederse ya da gebeliğin başlangıç dönemi dışında meydana gelirse diğer nedenlere bakmak gerekir.

Hormon Değişimi

Gebelikte hormonların değişmesi oldukça normaldir. Bu akıntılar östrojen hormonundaki artışla birlikte ortaya çıkarlar. Akıntılar kırmızı renkte ve kötü kokulu olmadığı sürece çok ciddi sorunlar oluşturmazlar. Akıntı ile birlikte idrar yaparken oluşan ağrı hissi sistite işaret eder.

Dış Gebelik

Embriyonun rahim içinden başka bir yere yerleşmesi sonucunda meydana gelen dış gebelik kendini öncelikle kahverengi akıntılar ile gösterir. İlerleyen süreçte akıntıların rengi kırmızıya döner ve kanamalar ortaya çıkabilir.

Vajinal Enfeksiyon

Vajinada meydana gelen çeşitli enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara bağlı olarak kahverengi akıntı ortaya çıkabilir.

Cinsel İlişki

Hamilelikte cinsel ilişki çoğu zaman bir soruna yol açmaz ancak bazı durumlarda cinsel ilişki bebek için risk oluşturabilir. Bundan dolayı hamilelikte yaşanan cinsel ilişki sonrasında akıntı meydana geliyorsa mutlaka doktor ile görüşülmesi gerekir.

İlaç Kullanımı

Gebelikte doktor onayı dışında ilaç kullanımı riskli olabilir. Ayrıca gebelik öncesinde kullanılan ilaçlarında gebeliğe yansıması söz konusudur. Bazı ilaçlar gebelikle beraber bırakılsa da kahverengi renkte akıntı oluşumunun nedenidir.

Hastalık Alarmı

Kahverengi akıntının ortaya çıkma nedeni çok ciddi rahatsızlıklar da olabilir. Rahim ağzı kanseri, klamidya, servis kanseri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar kahverengi renkli akıntıya sebep olabilmektedir.

HAFTA HAFTA GEBELİK

Yazarın Tüm Yazıları