Gebelikte en çok görülen yakınmalar ve tedavileri

Hamilelikte en sık görülen bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklardan kurtulmak son derece kolaydır. Bulantı ve kusma yaşayan anne adaylarının az az ve sık bir şekilde yemek yemesi gerekir. Ayrıca...

Haberin Devamı

Gebelik süreci vücutta hem fiziksel hem de hormonal açıdan büyük değişikliklerin meydana geldiği bir dönemdir. Ayrıca anne adayları, gebelik sürecinde ruhsal olarak da bir değişim yaşamaktadır. Bu nedenle ortaya daha önce yaşanmamış olan bazı rahatsızlıklar çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıkları en az seviyeye indirerek son derece rahat bir hamilelik süreci geçirebilmek mümkündür. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan rahatsızlıklar genellikle doğumdan bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Yaşanan rahatsızlıkların bir kısmı gebeliğin sadece bazı dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Bazıları ise belirli bir dönemde ortadan kalkmaktadır. Anne adayları alacakları önlemler ile bu problemlerden en az şekilde etkilenerek gebelik sürecini geçirebilmektedir.

Haberin Devamı

MİDE YANMASI, KABIZLIK, ÖDEM...

Bulantı ve kusma hemen hemen her anne adayında ortaya çıkmaktadır. Hormonal değişikliklerden ötürü ortaya çıkan bu rahatsızlık gebeliğin ilk başlarında ortaya çıkar ve bir süre sonra kendiliğinden kesilmektedir. Ayrıca yine hormonal etkiyle mide ve yemek borusu arasında yer alan kaslar gevşer ve bu nedenle mide yanması da görülmektedir. Gebelik sürecinde bağırsak hareketleri oldukça yavaşlamaktadır bu durumda ortaya kabızlık problemini çıkarmaktadır. Ayrıca idrara sık çıkma, kramplar, ödem, göğüslerde hassasiyet de en sık görülen yakınmalar arasında yer almaktadır. Kimi anne adaylarında gebeliğin ilk dönemlerinde baş ağrısı ve hemoroid gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabilmektedir.

YAKINMALAR NASIL ORTADAN KALKAR?

Hamilelikte en sık görülen bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklardan kurtulmak son derece kolaydır. Bulantı ve kusma yaşayan anne adaylarının az az ve sık bir şekilde yemek yemesi gerekmektedir. Ayrıca aşırı yağlı ve ağır gıdalardan uzak durarak mümkün olduğunca katı ve kuru yiyecekler yemesi tavsiye edilmektedir. Az ve sık yemek yemek aynı zamanda mide yanması gibi şikayetlerinde ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Anne adaylarının aynı zamanda bol posalı gıdalar tüketmesi kabızlığın da önüne geçmesini sağlamaktadır. Gebelik sürecinde yaşanan rahatsızlıkların birçoğu doğru beslenme ile giderilebilmektedir. Sık idrara çıkma ve bel ağrısı gibi bazı şikayetler fizyolojik sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadoğumdan sonra ise ortadan kalkmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları