Sertaç Sever
Sertaç Sever
Sertaç Sever

Cilt kuruluğu ve çatlaklarının başlıca nedenleri

Bu sorunların çözüm yollarını uzmanından öğrenelim.

Haberin Devamı

Her madde gibi cildimiz de bazen çekme ve gerilmeye karşı koyamaz. Direnir, esner ama bir noktaya gelince çatlar.

Cilt çatlakları

Hamilelik dönemi: Cilt çatlaklarının en çok bilinen nedenlerinden birisi kuşkusuz hamileliktir. Fazlasıyla krem, nemlendirici ilaç derken bazı durumlarda çatlağı önlemek olanaksızdır. Hamilelikteki çatlamayı engelleyebilmenin elimizdeki tek yolu kilo kontrolüdür. Eğer karın bebekle beraber bir de kilodan da şişerse çatlama ihtimali artar.

Aşırı spor: Sporla uğraşan veya vücut geliştirme yapan kişilerde de sıklıkla çatlaklarla karşılaşmak mümkün. Bunu önlemek için ağırlık kaldırma gibi faaliyetlerde aşırıya kaçmamak ve kesinlikle önerilmeyen hormon ilaçlarından sakınmak gerekir. Unutmayın kaslar ne kadar çabuk şişerse deri de o kadar kötü çatlar.

Haberin Devamı

Ani kilo alıp verme durumu: Ani kilo alıp vermelerde deri çatlayınca kilo varken bu durum belli olmaz, kilo verince çatlak ortaya çıkar. 

Piyasadaki kremler çatlaklara etkili olmaktan çok uzak. Çatlak oluşumunu engelleyecek tek önlem derinin gerilmesini engellemek. Tabii yoğun çatlaklarda PRP, fraksiyonel lazer, radyofrekans gibi yoğun tedaviler uygulanabiliyor. Eğer durduk yere deri çatlıyorsa hormonal bir hastalık söz konusu olabilir. Bu durumda dermatoloğa görünmekte fayda vardır.

Cilt kuruluğu

Cilt kurulukları ikiye ayrılabilir: Cilt hep mi kuruydu? Bir süre sonra mı kurumaya başladı?

İkisi arasında şöyle bir fark var. Eğer cildiniz hep kuruysa bu yapısaldır. Yani genlerinizden gelen bir cilt özelliğidir hatta belki aile fertlerinizin de cildi kurudur. Cildinizin yapısına göre nemlendiriciler, cilt pH’ına yakın sabunlar ve şampuanlar kullanmanız gerekir. Sık duş ve banyo yapmak hatta keselenme bu tür ciltlerin düşmanlarıdır.

Sonradan oluşan cilt kurulukları önemlidir çünkü altında başka hastalıklar yatabilir. Türk kadınlarının genel problemi olan demir eksikliği aynı zamanda cilt kuruluğunun da başlıca nedenlerindendir. Eğer el egzamanız varsa demirinizi kontrol ettirmenizde fayda vardır. Ayrıca tiroid hastalıkları ve başka vitamin eksiklikleri de cilt kuruluğu yapabilir. Bu tür kurulukların bir nedeni de cildinize uygun olmayan kozmetiklerin ve cilt bakım ürünlerinin kullanılmasıdır.

Haberin Devamı

Cilt kuruluğu probleminizin çözümü dermatoloğunuzdadır. Ama acil önlemler olarak antibakteriyel sabunlar kullanmamak, deterjanla temasta mutlaka eldiven kullanmak ve cildi bolca nemlendirmek gerekir.