Doğurmasam Olur mu?

“Tokofobi” sizde de var mı?

Haberin Devamı

Bebeğini karnında taşımak, kucağına almak ve bir ömür ona sadece sevgi vermek güzel ama bir de şu doğum işi olmasa! Hamilelik döneminde son aylar yaklaştıkça, birçok anne adayı çeşitli nedenlerle doğum korkusu yaşıyor. Aile Terapisti Serap Melek Çavuş Kılıç, “Tokofobi” olarak adlandırılan doğum korkusunu ve bu korkuyla başa çıkma yollarını anlattı.

Son yıllarda, psikiyatristler arasında en çok tartışılan konulardan birisi, kadının doğum şeklini seçip seçemeyeceğidir. Çoğunluğun iddiası, kadınların isteğe bağlı sezaryen doğuma alınması yerine, vajinal doğum (normal doğum) korkusunun üstesinden gelebilmeleri için psikolojik destek almaları gerektiği yönünde.

İsveç ve Finlandiya’da yapılan araştırmalar, katılımcı anne adaylarının yüzde 50’sinden fazlasının hamilelikleri esnasında, kaygı ve korku tedavisi sonrasında, sezaryenle doğum yapma yerine normal yolla doğum yapma konusunda karar değişikliğine vardıklarını gösteriyor. Tokofobinin, başlı başına tıbbi bir problem olarak tanınması, bu rahatsızlığın şiddetini azaltacağı gibi etkili bir şekilde tedavi edilmesini ve anne adayının daha sağlıklı bir biçimde bebeğini dünyaya getirmesini sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Tokofobinin Türleri

• Primer Tokofobi: Daha önce gebelik tecrübesi yaşamamış olan anne adaylarının hissettikleri kaygıları içerir. Bu korku genellikle ergenlik döneminde kendini gösterir. Cinsel ilişki kurmaya yönelik sıkıntı yaşamamakla birlikte, gebe kalmaya karşı yoğun bir korku hissederler. İsteyerek hamile kaldıkları halde, doğum korkusu sebebiyle gebeliklerini kürtaj yoluyla sonlandırmayı tercih ettikleri görülmüştür.

• Sekonder Tokofobi: Bu tür de, travmatik bazı yaşanmışlıklar sonrası oluşur. Kontrolsüz düşük, ölü doğum, daha önce yaşanmış aşırı acılı doğum ya da kürtaj, sekonder tokofobinin temel nedenlerindendir.

• Hamilelik Dönemi Depresyonuna Eşlik Eden Tokofobi: Bu türde, anne adayının hamilelik öncesinde herhangi bir korku ya da kaygı durumu olmaksızın, hamilelik sürecinde yaşamış olduğu depresif duygu durumuna bağlı olarak ortaya çıkan bir tokofobiden bahsedilebilir.

Haberin Devamı

Tokofobi ile Başa Çıkmanın Yolları

- Öncelikli olarak bu konu ile ilgili psikolojik yardım almanız ve doktorunuzu da yaşamış olduğunuz sıkıntınızla ilgili olarak bilgilendirmeniz sizin için en doğrusu olacaktır.

- Doğum kavramı konusunda verilen eğitim, korkuları ortadan kaldırmanın iyi bir yoludur. Ancak bu psikolojik destek bir uzmandan alınmalıdır çünkü annenin doğum süreci ile ilgili kontrolsüz bir bilgi yüklemesi yapması halinde yaşanılan korkunun daha da artması muhtemeldir.

- Anne adayına gayet normal bir hamilelik süreci yaşadığını ve doğumun kendisi için herhangi bir fiziksel sorun teşkil etmeyeceğini kanıtlayacak görsel materyallerden (örneğin; doğum öncesi ultrason görüntülerinin paylaşımı, bebek için yapılan hazırlıkların -bebek odası, kıyafetler, bebek şekerleri gibi- anne tarafından üstlenilmesi, bebeğe koyulacak isme annenin karar vermesi, bebekli yaşama dair ileriye dönük olumlu yaşantıların planlanması gibi) yararlanabilirsiniz. 

Haberin Devamı

DOĞUM KORKUSU TARİH OLUYOR

Yazarın Tüm Yazıları