Çocuklarda güven duygusu nasıl oluşur?

Çocuğunuzun gereksinimlerini kabul edin ve sabırlı olun.

Haberin Devamı

Çocuklarımıza güven duygusunun kazandırılabilmesi için anne babalar olarak uzun vadeli ve bebek adımlarıyla ilerleyeceğimiz bir sürece girmemiz gerekmektedir. Bu süreçte çocuklarımıza karşı kabul edici ve bir yetişkinmişçesine saygılı olmamız gerekir. Sorun odaklı değil, çözüm odaklı yaklaşmamız, irdeleyici, incitici cümlelerden uzak durmamız ve mümkün mertebe olumlu pekiştireçlerle gururunu okşayıcı ifadeler kullanarak onlara kendilerini iyi ve kıymetli hissettirmemiz gerekmektedir.

Peki, bütün bunlar ne zaman hangi gelişim döneminde yapılmalı?

Elbette doğumla başlayan süreçten yaşamının tüm evrelerine kadar yayılmış bir biçimde sistemli ilerlemeniz gerekmektedir. Bebeğinizin güven duygusunu geliştirmek; belli bir zamanın gelmesini beklemeden, yenidoğan yaş sınırından başlayarak belki de ömür boyu dönem dönem farklı dozlarda değişikliğe uğrasa da kontrollü ve sürekli bir süreç gerektirir. Onun dünyaya gözlerini ilk açtığı andan itibaren sizinle kurduğu tüm iletişim gelecek yaşamındaki güven-güvensizlik durumlarının belirleyicisi olacaktır. Nasıl mı?

Haberin Devamı

Çocuğunuzla sadece zorunlu hallerde ilgilenmeyin!

Doğum ile başlayıp 0-18 ay arası devam eden ve bebeğinizle güvenli bağ kurmanız beklenen süreçte anne olarak birçok noktada sabır ve özenle ilerlemeniz gerekmektedir. Mesela ona karşı koşulsuz sevgi sunmanız, temel ihtiyaçları, güvende olma ihtiyacı, beslenme ihtiyacı, hijyeninin sağlanması, ait olma, birlikte vakit geçirme, hatalarını tolere edebilme ve şiddetin her türlüsünden (fiziksel, sözel, duygusal ) uzak olarak ona bir şeyleri öğretme çabasında bulunmanız ve diğer birçok ihtiyaçlarının karşılanması konusunda gereken özeni sabırlı ve doğru zamanlı bir biçimde göstermeniz ile çocuğunuzla aranızda 'güvenli bağ' dediğimiz ilişki oluşur. Bu dönemde annesi olarak çocuğunuzun gereksinimlerini kabul edici, sabırlı ve sevgi temelli karşılayamazsanız çocuğunuzda size karşı oluşan ve zamanla dış dünyaya genelleyeceği bir güvensizlik hali ortaya çıkabilir.

Yukarıda saydığımız temel noktalara dikkat eden ve çocukları ile sadece zorunlu hallerde ve temel ihtiyaçlar konusunda değil de aynı zamanda onun psikolojik, duygusal ve sosyal ihtiyaçlarını da baz alarak bu alanların da gelişmesi için çaba sarf edersek hem kendimize hem de dış dünyaya karşı güven duygusu oluşmuş bir çocuk yetiştirmemiz mümkün olabilir. Bu nedenle çocuğunuzla boş zaman aktiviteleri, onun yönetmesine ve belirleyici olmasına izin verdiğiniz oyunlar, sosyalleşmesi için dış dünyayla iletişime geçme, akranları ile görüşme, park ve bahçe etkinlikleri, ev içi oyun ve aktiviteler, sevgi ve duygu ifadelerinin sıklıkla kullanılması gibi yaşantılara da bolca zaman ayırmanız gerekmektedir.

Haberin Devamı

Pedagog Serap Melek Çavuş Kılıç

Yazarın Tüm Yazıları