Ms-multipl skleroz için gülümseten turne

Çok değerli uzmanlarla birlikte Türkiye genelinde 14 ilde MS hastaları ile buluşup sohbet edeceğiz...

Haberin Devamı

Multipl Skleroz yani kısa adıyla MS aslında birçoğumuzun adını duyduğu, bildiği nörolojik bir hastalık. Beyin ve omuriliğin birçok farklı alanını etkilediği için Multipl deniliyor çünkü; belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösteriyor, şiddeti azalıyor ya da artıyor. Skleroz deniliyor, çünkü; bu hastalıkta vücudun hasarlı bölgelerinde sklerozan adıyla bilinen plaklar yani sertleşmiş dokular oluşuyor. MS kesinlikle bir akıl hastalığı ya da psikolojik bir sorun değil. Kesinlikle bulaşıcı da değil. Ancak hala tam olarak tedavi edilemiyor.

Özellikle 20 ile 40 yaşlar arasında belirtiler ortaya çıkıyor. Bu yaş aralığı dışında görülme sıklığı çok nadir. Kadınların MS’e yakalanma oranları da erkeklerden daha fazla. Ayrıca MS hastası bir kadın hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilir.

Haberin Devamı

MS hastalığının tedavisi için yıllardır çok ciddi araştırmalar yapılmakta ve yeni tedavi yolları araştırılmaktadır. Şu anki tedavi yöntemleri hastalığının gidişatını ve atakları hafifletmeye ve hastanın konforunu, yaşam kalitesini artırmaya yöneliktir. MS hastalarının yaşadığı en önemli sorun, hastalığa ait fiziksel sorunların dışında bu hastalıkla ilgili kaygıları oluyor. Birçoğumuz hastalığın adını duymuş olsak da hastalığın seyrinin nasıl olacağı konusunda kesin bir durum söz konusu değil. Her insanda farklı belirtilerle ortaya çıktığı gibi, hastalığın yıllar içindeki gidişatı da farklı oluyor. Bu belirsizlik bile hastaların kaygısını artırabiliyor. Birçok MS hastası gelecekle ilgili çok ciddi endişeler yaşıyor. Hatta pek çok MS hastası evlenmekten korkuyor, evlense bile bunu eşine ve eşinin ailesine nasıl açıklayacağını bilemiyor. Hatta bazıları açıklamıyor.

Aynı şekilde iş hayatları ile ilgili ve beslenmeleriyle ilgili önemli sorunlar yaşıyorlar. MS hastalığı şu an tıbbın bile tam olarak neden kaynaklandığına cevap bulamadığı bir hastalık. Elbette ki hastaların da soru ve sorunlarının olması doğal. İşte tüm bu soru ve sorunlar bazı kurumları ve ilaç firmalarını da harekete geçirmiş ve MS Derneği ile Novartis iş birliğiyle müthiş güzel ve anlamlı bir proje başlatmışlar. ‘’Gülümseten turne’’ adıyla gerçekleştirilecek projenin sloganı da ‘’Yol Arkadaşımsın’’ olarak belirlenmiş.

Haberin Devamı

Ben de bu projede yer alıyorum ve bundan dolayı çok mutluyum. Peki gülümseten turne ile ne yapacağız? Çok değerli uzmanlarla birlikte Türkiye genelinde 14 ilde MS hastaları ile buluşup sohbet edeceğiz. Sorularını yanıtlamak için onlarla bir araya geleceğiz. İlk durağımız 15 Mart Cumartesi günü Samsun olacak. Canik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek etkinlik saat 19:00’da başlayacak. Ücretsiz olan etkinlik herkese açık. Gideceğimiz diğer iller ve tarihler işe şöyle:

Ms-multipl skleroz için gülümseten turne

Muhtemelen siz ya da yakınlarınız MS’i duydunuz veya MS hastası olabilirsiniz. Bu konuda ne kadar çok insana ulaşırsak o kadar mutlu olacağız. Gülümseten turnemizi siz de çevrenizde duyurabilirseniz çok sevinirim.

Haberin Devamı

Ms-multipl skleroz için gülümseten turne

Ve ‘’Stresine Sahip Çık’’ kitabımın ilk imza günüm 9 Mart 2014 Cumartesi günü CNR Kitap Fuarında gerçekleşti. Okurlarla buluşmak gerçekten çok güzeldi. Daha ilkinin heyecanını atlatamamışken 2. İmza günü 23 Mart 2104 Pazar günü Bursa Kitap Fuarında gerçekleşecek. Bursalı okuyucularla buluşmaktan çok mutlu olacağım. 

Sevgiyle kalın. Mutlu haftalar dilerim...

Ms-multipl skleroz için gülümseten turne

Yazarın Tüm Yazıları