İnternette aşk başka mıdır?

Günümüzde internette tanışıp evlenen çiftlere ne kadar sık rastlıyoruz?

Haberin Devamı

Son yıllarda hayatımıza giren sosyal paylaşım ağlarıyla beraber bazı farklılıkları da yaşamaya başladık. Bunlardan en ilgi çekeni ise internette tanışıp ilişkiye başlayan ve evlenen çiftler…

İnternet sayesinde dünyanın öbür ucundaki insanları, kültürleri tanımanın dışında normal şartlarda belki asla tanışamayacağımız insanları da tanıma fırsatı elde ettik. Kendimize çok iyi arkadaş, bir sevgili hatta bir eş bile bulabildik. Bu şekilde tanışma ile başlayan bazı evlilikler hüsrana uğradı bazıları ise mutlu, mesut devam etti. Peki, internette aşk iyi bir şey midir yoksa olumsuz bir durum mudur? Bu kısmı tartışma konusu olabilir ama gerçek bir şey var ki internet üzerinden tanıdığı insanlarla evlenen çiftleri sıklıkla duymaya başladık.

Evliliğin ciddi emek isteyen, sevgi, saygı, özen ve çaba gerektiren, yaşayan ve gelişen bir kurum olduğunu dile getiren Psikolog Serap Duygulu, konu ile ilgili bazı açıklamalarda bulunuyor:

Haberin Devamı

“Özellikle çağımızın getirdiği stres ve zor koşulların insanları iyiden iyiye tahammülsüzleştirdiğini ve birçok ilişkiyi çıkmaza soktuğunu unutmamak lazım! Evlilik gibi bir ömür beraberliğin söz konusu olduğu durumlarda konuya daha ciddi yaklaşmak, hayatımıza girmesine izin verdiğimiz insanlar hakkında daha seçici davranmak zorundayız.

Bilgisayarların pek çok kolaylık ve yenilik getirdiği, hepimizi değiştirdiği de bir gerçek. Ekranlar yoluyla arkadaş hanemize yazılan her insan, orada göründüğü kadar iyi niyetli olmayabilir ya da bizim hayatlarımız birbirine uymayabilir. Yanlış insanlar, yanlış eylemlere yol açabilir. Evlilik, uzun uzun düşünülerek ve iyi değerlendirilerek alınması gereken bir karar. Sanal ortamlarda gerçekte çok iyi tanıma fırsatımız olmayan insanlarla gelecekte hayatı paylaşmak üzerine gelişen arkadaşlıklara dikkat etmek gerekiyor.

İnternet yoluyla yapılmış ve sağlıklı devam eden evlilikler olduğu gerçeğini yok saymak mümkün değil. İnternet yoluyla evlilikler henüz yeni olduğu için, sonuçların olumlu ya da olumsuz olduğuna dair çok net rakamlar yok elimizde. Ama sadece evlilik konusu değil sanal ortamların pek de güvenilir olmadığı ortada, bu nedenle dikkat!”

Haberin Devamı

İnternette aşk başka mıdır

İstatistiki Veri Yok

Duygulu, internet üzerinden tanışıp evlenen çiftlerin ilişkileri hakkında istatistiki verilerin olmadığını ancak bazı rakamların mevcut olduğunu söylüyor. Örneğin; Mardin’de son yıllarda internet üzerinden tanışıp evlenen çiftlerde büyük artış yaşanmış. 2010 yılının ilk on ayında 150 çift internet üzerinden tanışıp evlenmiş. Mardin Belediyesi Evlendirme Dairesi’nin açıklamalarına göre, internet üzerinden yabancı uyruklu kadınlarla tanışarak yapılan evlilikler de artarak, son 2 yılda 400'ün üzerinde yabancı uyruklu kadın Mardin’e gelin olarak gelmiş.

Ayrıca sitemizde yayımlanan aşk hikayelerine bakıldığında da birçok kişinin internet üzerinden tanışıp evlendiklerine de şahit olduk.

Haberin Devamı

Peki, bu konu ile ilgili İlişki ve Aile Terapisti Ebru Tuay Üzümcü neler söylüyor, kendisi bu ilişkiler ile ne kadar karşılaşıyor ve bizlere neler öneriyor? İşte Ebru Hanım'dan tüm merak edilenler...

• Günümüzde internette tanışıp evlenen çiftlere ne kadar sık rastlıyoruz?

Artık bu tarz evliliklerle sık karşılaşıyoruz. Bu da bana çok doğal geliyor. Arkadaşlık platformları mahalle, okul, düğün, dernek iken bunlara bugün internet de eklendi. Artık insanlar internet aracılığı ile tanışıyorlar. Nerede, nasıl tanışıldığının yanında ilişkinin devamının nasıl geliştiği konusu da çok önemli. Bu ilk birbirini fark etme safhasından sonra hangi adımlar atılmış, buna bakmakta fayda var. Geçmişten daha sık rastlanan bir durum, internet yolu ile farklı sosyal, etnik, ekonomik gruplardan insanların bir araya gelmeleri. Doğal ortamda yollarının kesişmesi hiç de mümkün olmayacak olan insanlar bilgisayar başına geçtiklerinde dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi biri ile iletişim kurabiliyorlar. Farklı olanın yarattığı merak ve heyecan bu farklılıkları en başta cazip algılayan bireylerin hızlıca ilişki geliştirmesine neden olabiliyor. İnternet nedeni ile bugün çok daha fazla farklı ırk, din ve dilden insanın kurduğu ilişkilerle karşılaşabiliyoruz.

• Bu ilişkiler ne kadar sağlıklı? Riskleri var mı?

Haberin Devamı

Bu ilişkilerde benim gözlemlediğim riskli bir alan var o da karşımızdaki kişiyi görmediğimiz, ilişkinin o en başındaki "boş alan". Onu kendi arzumuza göre zihnimizde şekillendirdiğimiz zaman. Resmini görüp görmemek önemli değil. Bir şeyi söylerken bakışı, sesinin tonu, vücudunun aldığı şekil, bizim hep aklımızdan farkında dahi olmadan doldurduğumuz boş alanlardır. O zaman görmek istediğimizin bir resmini çiziyor ve gördüğümüz kişiye de o rolü biçebiliyoruz. Ancak bu oluşturduğumuz beklentilerin farkında değilsek bu, bir soruna dönüşebilir. Oluşturduğumuz beklentilerin farkında değilsek, o beklentilere ters düşen her durumu sorun olarak algılayabiliriz.

Haberin Devamı

• Sağlıklı ilişkiler için önerileriniz neler?

- Birbirimizin her halini görmek için birlikte farklı ortamlara girip çıkmaya önem vermeliyiz.

- Temel yaşam değerleri konusunda; inançlar, para, sağlık, çocuk yetiştirme gibi konularda sohbet etmeliyiz.

- Beklentilerinizin anlaşılmasını beklemek yerine onları sahiplenip ifade etmeliyiz.

- Sözlü, sözsüz, tensel, yazılı iletişim boyutlarının her birinde kendimizi iyi ifade etmeyi öğrenmeliyiz.

Sağlıklı ilişkiler için sağlıklı bireyler gereklidir. O nedenle ilişkinizde sorun yaşıyorsanız Ebru Hanım’dan aldığımız bilgiler doğrultusunda "Onun nesi var, neden böyle yapıyor?" demek yerine, yaşamınızdan sorumluluk alıp, “Benim burada yetersiz kaldığım nedir? Kendimi ne yönde geliştirmeliyim?" sorusunu sormanızı öneririz. Bugün bilgiye ulaşmak çok kolay. Bu yüzden danışmanlara, konuyla ilgili seminerlere, kitaplara ulaşmanızı tavsiye ediyoruz.

Hazırlayan: Nilay Uzun 

Yazarın Tüm Yazıları