Tüm ayrıntılarıyla yazın bebek bakımı!

Bu dönemde şişme havuzu doldurarak bebeği serinletmek uygun olur.

Haberin Devamı

YAZIN BEBEKLER HANGİ SAATLERDE GÜNEŞE ÇIKARILMALI?

Tüm ayrıntılarıyla yazın bebek bakımı

İlk altı ayda bebeklerin cilt yapısı çok hassas olduğu için ciltlerinin güneş ışınlarına doğrudan maruz bırakılması önerilmez. Eğer bebek zorunlu olarak kısa süreli güneş ışınlarına maruz kalacaksa kolları ve bacakları kapatan ince bir kıyafet ve boynu kapatan bir şapkayla güneş yanığından korunmaya çalışılmalıdır. Altı aydan sonraki bebeklerde bebeğin sabah 10.00’dan önce ve öğleden sonra 16.00 civarı kısa süreli olarak güneşe çıkarılması önerilir.

Bebek güneşe çıkarılmadan önce kıyafetlerin altına denk gelen vücut alanları da dahil olmak üzere bütün vücuduna güneş koruyucu krem sürülmesi önerilir. Bebeklerde kullanılan güneş koruyucuların yüksek koruma faktörlü ve alerjenik özelliği az olan kremler olmasına dikkat edilmelidir. Güneş koruyucu kremin her iki saatte bir yinelenmesi gerekir, eğer bebek denize girip çıkmışsa bebeğe tekrar krem sürülmelidir. Bebeklerin güneş ışınlarının yoğun olduğu ortamlarda güneş gözlüğü kullanması gözlerinin ultraviyole ışınlarından korunmasını sağlar. Bebeklerin güneşe çıkarıldığı zaman dilimleri haricinde gölgede tutulmaları onları güneş çarpması ve güneş yanığı olasılığından korur. Bebeğin güneşli bir havada kaybettiği sıvı miktarı düşünülerek verilecek su miktarı da artırılmalıdır.
İlk altı ayın içindeki bebekler için şişme havuz veya kovayı çeşme suyuyla doldurarak bebeği gövdesi o suya girecek kadar tutarak serinletmek uygun olur.

YAZIN BEBEKLERİ NASIL GİYDİRMELİ?

Tüm ayrıntılarıyla yazın bebek bakımı

Toplumumuzdaki genel algı bebeklerin yetişkinlere göre çok daha fazla üşüdüğü ve bu nedenle erişkinlere göre birkaç kat fazla giyindirilmesi gerektiğidir. Oysa bebekler yenidoğan dönemi (ilk bir ay) dışında erişkinler kadar üşür. Bir bebeği kat kat giyindirmek onu hastalıklardan korumaz. Fazla giyindirilen bebek huzursuz olur.

Yenidoğan döneminde olan bebeklere çok sıcak havalar dışında yumuşak, pamuklu kumaştan alttan çıtçıtlı bir atlet üzerine tek tulum giydirilmesi yeterlidir. Daha büyük bebeklere üzerine yapışmayan, çok düğmeli olmayan kısa kollu tişört, şort veya tek parça kol ve bacakları açıkta bırakan kıyafet giydirilmesi yeterli olacaktır. Bebekler dışarıdayken şapka takılması ihmal edilmemelidir.

YAZIN BEBEKLERİ BEKLEYEN HASTALIK VE RAHATSIZLIKLAR

Tüm ayrıntılarıyla yazın bebek bakımı

YAS İSHALLERİ: Yaz aylarında en sık görülen hastalık yaz ishalleridir. Yaz ishallerinin en sık etkeni virüslerdir. Virüsler genellikle enfekte gıdalardan, havuz suyundan, hasta kişiyle el ve tükürük temasından geçer. İshallere karın ağrısı, kusma, ateş eşlik edebilir. İshal olan çocuğun sıvı alımı artırılmalıdır.

GÖZDE ÇAPAKLANMA: Yaz aylarında gözde çapaklanma, kızarıklık ve ağrıyla seyreden konjuktivit sık görülür. Konjuktivit virüs ve bakterilerle oluşabileceği gibi yaz aylarında güneş, klor allerjisi nedeniyle de görülebilir. Göz damlaları ile tedavi edilir.

DIŞ KULAK YOLU İLİTİHABI: Yaz aylarının sık rastlanılan diğer sorunudur. Özellikle kirli havuz suyunun dış kulak yoluna kaçması sonucu oluşur. Çocuk ileri derecede ağrılıdır ve dış kulak yolundan iltihaplı sıvı akar. Antibiyotikli kulak damlaları ile tedavi edilir.

YANIK: Güneş yanıklarına çocuklarda sık rastlanılır. Yanık olan bölge kızarık ve ağrılıdır. Cilt gerginliğini azaltıcı kremler kullanılır. Eğer cilt ödemli ise bir hekime danışılması gerekir.

İSİLİK: Ter bezlerinin tıkanmasıyla ortaya çıkan isilik, çocuğun vücudunda yer yer olan kırmızı döküntülerle karekterizedir. İsiliğe bazen kaşıntı eşlik edebilir. Çocuğu sık sık yıkamak, fazla giydirmemek isiliği engeller.

SİNEK ISIRIKLARI: Özellikle bebeklerde sinek ısırıklarına sık rastlanılır. Bebekler için özel hazırlanmış bitkisel solüsyonlar bebeklerin eli ve yüzü dışındaki alanlara sürülebilir. Sinek ısırığı olan alanlara kaşıntıyı azaltan kremler kullanılabilir.

BEBEKLİ ORTAMDA KLİMA KULLANIMI UYGUN OLUR MU?

Tüm ayrıntılarıyla yazın bebek bakımı

Yaz aylarında çocukların bulunduğu alanlarda klima kullanılabilir ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kullanılan klimanın bakteri filtresi olması, yıllık bakımının yapılmış olması zatürreye bağlı hayatı tehdit eden hastalıklara varabilecek sonuçları engeller. Klimanın çocuğun yüzüne doğru fazla miktarda kuru hava üflemesi üst solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarır, bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Semra Akkuş Akman

BEBEKLER YAZIN DENİZE GİRMELİ Mİ?

Yazarın Tüm Yazıları