Çocuklarınızı su çiçeğinden koruyun

Aşısız geçirilen su çiçeğinin hayati tehlikesi olabilir!

Haberin Devamı

Su çiçeği, kızamık, kabakulak gibi hastalıklar aşı ile geçirilmesi veya komplikasyonları önlenebilir hastalıklardır.

Türkiye'de uygulanan aşılama programı ile hemen hemen kızamık eradikasyonu yapılmıştır. Ancak ülkemize aldığımız göçlerle aşısız çocuklardan yayılan virüsle tek tük kızamık vakaları görülmektedir. Bu olguların anneden geçen hastalıklara karşı bağışıklık maddelerinin azaldığı 9-12 aylarda görülme olasılığı fazla olduğu için vaka görülen yerlerde ek doz kızamık aşısı uygulanılmaktadır.

Sıklıkla okul çağlarında görülüyor

Su çiçeği hastalığını sıklıkla okul çağında ve nadiren bir yaş altı aşısız çocuklarda görüyoruz. Su çiçeği aşıya rağmen geçirilebilecek bir hastalık. Ancak su çiçeği aşısı olmuş hiçbir hastanın bu hastalığı ağır komplikasyonlarla geçirmesi söz konusu değil. Aşılı çocuklar su çiçeğini hafif döküntülerle atlatır.

Haberin Devamı

İleri yaşlarda kızamık hastalığı geçiren aşısız olgularda zatürre, orta kulak iltihabı, ileri yaşlarda su çiçeği geçiren aşısız olgularda zatürre, beyincik iltihabı gibi hastane yatışı gerektiren ve hayatı tehdit eden komplikasyonlar görülebilir.

Kardeşe geçirmeye çalışmak yerine aşısı yaptırılmalı

Sonuç olarak kardeşi su çiçeği, kızamık geçiren hastada diğer çocuğun da bu hastalığı geçirsin ileri yaşlara kalmasın diye uğraşmak anlamsızdır. Kardeşin su çiçeği, kızamık gibi hastalıklara yakalandığında en önemli yapılacak davranış diğer çocuğun aşı zamanı gelmişse ve aşısız ise çocuğu hızla aşılamaktır. Örneğin su çiçeği geçiren bir çocuğun kardeşine aşının hızla uygulanıldığı olgularda hastalığın oluşmasını % 90 oranında engellemiş oluruz.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Dr. Semra Akkuş Akman

Yazarın Tüm Yazıları