Selim Yuhay
Selim Yuhay
Selim Yuhay

Evimizin Su Odaları: Banyolarımız

Duş almanın keyfi de ancak böyle çıkarılır.

Haberin Devamı

Su, yaşama başlangıcın simgesi bana göre. Bebekler anne karnında suyun içinde ne kadar keyifli görünürler, öyle değil mi? Bebekler ilk aylarında banyo yaptıkları zaman nasıl da rahatlarlar. İşte tüm bunlardan yola çıkarak evimizdeki banyoları da birer keyif mekanına dönüştürmenin tam zamanıdır bence. Haydi hanımlar beraberce banyolarımıza hava katmanın tam zamanı...

Banyolarda Gelinen Nokta

Evimizin bir anlamda su odaları, banyolarımız. Türk hamam kültürünü bilen ve yaşayan kişiler olarak ülkemizdeki 1985'lerde yaşanan su kesintilerinin çözümünü gerek banyolarının tavanlarında gerekse balkonlarında su depoları ile çözme çabasında olan aileler, yıkanmak için belki de eski Türk filmlerinde gördüğümüz şekilde, tabure üzerinde oturup ocakta ısıtılan sıcak suyun kovada biriktirilerek maşrapa yardımıyla dökmesi ile aile fertleri tek tek yıkanırdı. İlerleyen zaman içerisinde sıcak su ihtiyacı gazlı şofben, elektrikli termosifon ve merkezi ısıtma sistemlerinden faydalanılarak karşılandı. Banyolarda döküm küvetler, ayaklı lavabo, klozet ve çamaşır makinesi bulunurdu. Banyoda dekorasyon tutkusu renk ve evin her yerinde o tarihlerde rastlanılan dantellerden oluşmaktaydı.

Haberin Devamı

Suyun Kontrollü Kullanımı İle

Banyolarımızda günümüz teknolojisini ve kullanım kolaylıkları sağlayan ürünleri kullanarak suyu çok daha kontrollü kullanıp, sarfiyatını da azaltma şansına sahibiz. Evinizin her yerinde olduğu gibi banyonuzda da temizlik kolaylığı düşünüldüğünde asma klozet modelleri ağırlıkta tercih edilmeli. Duvara gömme su rezervuarları ile birlikte kullanılan bu modeller, montajı yapıldıktan sonra duvara tam gömüldüklerinden banyonuzun duvarlarında düz bir yüzey elde etmenize veya aynı duvar yüzeylerinde aksesuar koyabileceğiniz niş boşlukları oluşturmanıza olanak sağlar. Klozetlerin kapaklarında yavaş kapanan kapak modellerini tercih ederken, ihtiyaçlarınız doğrultusunda su ısıtmalı, buhar verici ve koku giderici modellerini de tercih edebilirsiniz. Farklı renk ve modeller kullanabileceğiniz gibi, ışıklı ve şeffaf kapaklı modern dizayn modeller de bulabilirsiniz.

Duş ve Küvet Sistemi

Haberin Devamı

Duş ve küvet seçimlerinizi zemin kaplama işleriniz tamamlandıktan sonra hazır akrilik ürünlerden seçebilirsiniz. Bu modellerde su ve hava jetli jakuzileri tercih etmeden önce gerekli elektrik hatlarının çekilmesi unutulmamalı. Komple kapalı olup tüm masaj ekipmanlarını uygulayıp saunanızı dahi yapabileceğiniz modelleri de kullanıp banyonuzu adeta bir spa merkezine çevirebilirsiniz. Banyonuzda duş kullanımını tercih etmeniz durumunda zemin malzemesinden yaptırabileceğiniz gibi, hazır kompakt duş sistemlerinden veya özel tasarlanmış, imal ettirebileceğiniz modellerden de faydalanabilirsiniz. Duvara ve tavana ankastre olarak monte edeceğiniz batarya ve su püskürtme sistemleri veya akrilik su püskürtme sistemini kullanarak duş alırken aynı zamanda ayakta masaj keyfini de elde etmiş olursunuz. Duşunuzu keyifle aldıktan sonra banyonuzun her yerinde su temizlemek istemiyorsanız, en basit yöntemle şık bir duş perdesi veya bir duş kabini kullanmanızda fayda var. Duş kabini tercihlerinizde materyal olarak seçenekleriniz pleksi veya temperli cam olabilir. Tabi ki kabin tercihini yapmadan önce banyonuzun ölçülerine en elverişli olan sürme kapaklı veya kanatlı kabin modelinizin seçimini önceden tespit etmeyi unutmayın.

Maksimum Kullanım

Haberin Devamı

Banyo dolaplarında tercihen, dolaptan maksimum kullanım sağlaması amacıyla tezgah altı komple dolap olarak kullanılan, lavabonun tezgah altına monte edildiği dolaplar kullanılır. Bu dolap modeli genelde ‘hilton tipi dolap’ olarak adlandırılır. Tezgah olarak mutfaklarda kullanılan malzemelerin yanı sıra lavabosu tezgahla yekpare kullanılmasına olanak sağlayan cam ve akrilik malzemeden tezgahlar da kullanılmaktadır. Bu tür döküm tezgahlarda tasarım ve model çeşitliliği sadece sizin hayal gücünüzle sınırlı.

Mimar Selim Yuhay