Anne olma şansını artıran yöntemlerden biri: Histeroskopi

Tüp bebek tedavilerinde hamile kalabilmek için birçok tanı ve tedavi yöntemi uygulanabilir. Çocuk sahibi olamayan çiftler, tüp bebek tedavisinden önce, birçok tanı ve tedavi yöntemine başvuruyor. Rahime bağlı problemlerin tanı ve tedavisinde etkin bir yöntem olan histeroskopi, nedir, nasıl uygulanır, kimlere yapılır, hamile kalmada avantajları var mı?...İşte bütün bu soruların cevaplarını bize Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Selen Sakar Ecemiş anlatıyor.

Haberin Devamı

Kadın kısırlığının değerlendirilmesinde histeroskopi önemli bir yöntemdir. Kadınlarda çok sık görülen rahim içi patolojileri kısırlık nedeni olarak karşımıza çıkabiliyor. Bunların önemli bir kısmını histeroskopi ile tedavi edebiliyoruz. Tüp bebek tedavisi sırasında özellikle rahim filmi ile değerlendirme sonrasında histeroskopi ile rahim iç boşluğunun normal olduğunun teyit edilmesi tedavi basarısını artırır. Özellikle de tüp bebek konusunda daha önce başarısız denemeleri olan çiftlerde histeroskopinin öneminin çok daha da fazla olduğunu gözlemlemekteyiz.

Yapılan bazı çalışmalarda da daha önce 2 veya daha fazla tüp bebek başarısızlığı olanlarda histeroskopide yüzde 50 oranında rahim iç boşluğunda anormallikler görülmektedir. Bu anormallikler histeroskopilden sonra tedavi edildiği takdirde tüp bebek uygulamalarında gebelik oranlarının yükseldiğini görmekteyiz.

Haberin Devamı

Anne olma şansını artıran yöntemlerden biri: Histeroskopi

HİSTEROSKOPİ NEDİR?

Histeroskopi, halk arasında bilindiği gibi zor ya da çok ağrılı bir yöntem değildir. Ehil ellerde, hijyenik ortamda yapılırsa da hiçbir tehlikesi bulunmamaktır. Histeroskopi en sade anlatımıyla; rahim ağzına 4 mm kalınlığındaki kamera ile girilerek rahim içinin değerlendirilmesidir.

Histeroskopi hem güvenli bir şekilde teşhis hem de aynı yöntemle tedavi de yapabilir. Teşhis için görüntü alınmasına tanısal histeroskopi, tedavi edilmesine ise cerrahi histeroskopi denilmektedir. Tüp bebek tedavisi gören hastalarda, rahim içinde bir polip, miyom ya da yapışıklık olması durumunda gebelik şansı düşmektedir. Histeroskopik olarak bunun düzeltilmesi gebelik şansını artırmaktadır. Yine rahim filmiyle hiçbir sorun izlenmeyen hastalarda başarısız tüp bebek uygulamaları sonrasında histeroskopi ile rahim duvarlarına çizik yaparak ( endometrial scrathcing) endometrial hücrelerin embryoyu kabul etmesi artırılmaktadır.

HİSTEROSKOPİ NEDEN YAPILIR?

• Kısırlık tanı ve tedavisi,
• Düşüğe neden olan rahim içi bozuklukların tanı ve tedavisi,
• Anormal kanamanın tanı ve tedavisi,
• Miyomlar (rahim urları) ve poliplerin tanı ve tedavisi,
• Kanser şüphesi olan hastalara, vajinal ve idrar yolu enfeksiyonu olan kadınlara ve gebelere histeroskopi yapılmamaktadır.

Haberin Devamı

Anne olma şansını artıran yöntemlerden biri: Histeroskopi

HİSTEROSKOPİ NE ZAMAN UYGULANIR?

Rahim içindeki ve rahim duvarındaki hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan histeroskopi güvenilir ve hastaya hiçbir problemi beraberinde getirmeyen bir işlemdir. Tanı ve teşhiste yanılma riski de neredeyse sıfır denilebilecek kadar azdır. Kısırlık tedavisine gelen hastalarımıza, iki veya üç başarısız denemenin ardından tanısal ofis histeroskopi uygulayarak başarı şansını artırabiliri. Histeroskopi özellikle, polip ve miyomların çıkartılması, tekrarlayan düşükler ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının nedenlerinin tespit edilmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır.

HİSTEROSKOPİ, TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARIYI ARTIRIR MI?

Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda başarının arttığını görmekteyiz. Tüp bebek tedavisi sonucunda başarılı bir gebelik elde edebilmek için öncelikle rahmin embriyoyu kabul etmesi gerekmektedir. Embriyonun tutunmasına engel olan patolojiler, rahim ağzında darlık, septum (perde), rahim içerisindeki polip, miyom ve yapışıklık gibi problemlerdir. Histeroskopi ile bu tür problemlerin teşhis ve tedavisi sağlanır ve tüp bebek başarısı artar. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda merkezlerimizde histeroskopi yöntemini uygulamakta ve başarılı sonuçlar almaktayız.

Haberin Devamı

HİSTEROSKOPİ AMELİYATI ÖNCESİ VE SONRASI

Histeroskopi ameliyatı öncesinde tansiyonunuzun normal olması ve 6 saat öncesinde hiç bir şey yiyip içmemeniz gerekmektedir. Tanısal histeroskopi kısa süreli anestezi ile veya lokal anestezi ile yapılabilmektedir. İşlemden sonra hasta ağrı hissetmez ve kısa bir süre sonra hasta hemen evine gönderilir. Tedavi amaçlı uygulanan histereskopi ise mutlaka anestezi altında uygulanır. Bu nedenle, ameliyat öncesi en az 6 saat yemek yenmemeli ve sıvı alınmamalıdır. İşlem sırasında anestezi uygulandığı için herhangi bir ağrı ya da acı hissedilmez. Histeroskopi sonrasında hasta aynı gün ya da ertesi gün normal aktivitelerine dönebilir. İşlemden sonraki gün, hafif kramplar ve lekelenme tarzı kanamalar görülebilir. Doktor önerisi ve bilgisi dışında ilaç kullanılmamalı ve iyileşme dönemi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.

Haberin Devamı

Histeroskopi ameliyatı sonrası aşağıdaki durumlarla karşılaşmanız halinde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

• Aşırı vajinal kanama
• Kötü kokulu ve fazla vajinal akıntı
• Şiddetli karın ağrısı
• Ateş

Histereskopinin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Kişi hastanede yatmaz, işlem sonrası evine dönebilir.
• Rahim içi ile ilgili hastalıklarda en etkili ve en güvenilir çözümlerdendir.
• İşlem sonrası ağrılar hafiftir.
• Özellikle septum(perde) miyom ve poliplerin alınmasında kesin tedavi sunabilmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları