Selase Koç Sansar
Selase Koç Sansar
Selase Koç Sansar

Yaz aylarında bebekli aileler için öneriler

Yaz aylarında kıyafet seçimi, güneşten korunma ve beslenme nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Yaz aylarında bebekli aileler için önerileri sıralayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uz. Dr. Selase Koç Sansar, yaz bebeklerinin kıyafet seçimi, güneşten korunması, beslenmesi ve daha birçok konu ile ilgili bilgiler verdi.

İşte yaz aylarında ailelerin dikkat etmesi gerken tüm detaylar:

Kıyafet seçimi nasıl olmalı?

Yaz aylarında çocuklara pamuklu, açık renkli, ince giysiler giydirilmelidir. Güneşli ve rüzgarlı havalarda pamuklu şapkalar tercih edilmelidir. Bebek giysilerinde sentetik ve terleten kumaşlar tercih edilmemelidir. Kıyafetlerin üzerindeki desenlerde yer alan boyalar da kanserojen özellik göstermeyen bu konuda dünya standartlarına uygun şekilde üretilmiş olmalıdır. Kıyafetlerin etiket bölümleri bile hassas çocuklarda alerjiye neden olabileceğinden kesilmelidir.

Beslenmesinde nelere dikkat edilmeli?

0-6 ay bebekler için yaz döneminde en önemli besin anne sütüdür. Bu dönemde sadece anne sütü bebeklerin tüm besin ve su ihtiyaçlarını karşılar. Bu dönemde annenin beslenmesi ve sıvı alımı yeterli ise anne sütü de vitamince zengin olacaktır.

Bebekler 6 aydan büyükse anne sütüne ek olarak katı gıdalar ihmal edilmemelidir. Ek gıdalardan ilk olarak başlanması gereken sebze, meyve ve ev yapımı yoğurtlardır. Yine taze sebzeler ile çorbalar yapılabilir. Sebze pürelerine 1 yaşına kadar tuz, meyve karışımlarına da şeker eklenmemelidir. Düzenli meyve, sebze tüketseler bile yaz döneminde D vitamini almaya devam etmeleri gerekir. 8 aydan büyükse tuzsuz ev yemeklerinden verilebilir. Ancak ağır, baharatlı yemekler asla verilmemelidir.

Çocukların bu dönemde bol meyve ve sebze tüketmesi önemlidir. Gıda alımına başlamış olan çocuklara bu dönemde bol su ve sulu gıdalar verilmelidir. Özellikle süt, yoğurt, ayran ve taze sıkılmış meyve suları verilmelidir. 1 yaşından önce anne sütü hariç bir süt verilmemelidir. Bu dönemde gün içerisinde tüketilen abur cuburlara kısıtlama getirilmelidir. Öğünlerinden 1-2 saat önce şekerli, abur cubur tarzı yiyeceklerin tüketilmesine izin verilmemelidir.

Güneşe çıkarma, korunma nasıl olmalı?

Yaz aylarında gıdalarla ya da ek vitaminlerle alınan D vitamini, güneş ile aktif hale getirerek vücudun kışa hazırlanmasını sağlar. Bu nedenle güneşin çok dik gelmediği öğle saatleri haricinde çocukları güneşten yararlandırmak gerekir. Güneşe çıkmadan önce çocuklara güneş koruyucu kremler sürülmelidir. Güneş kremi seçerken mineral filtre içermesi ve bebeğe alerji yapmayacak özellikte; yani hipoalerjenik olmasına dikkat edilmelidir.

0-3 yaş çocuklarında görülen hastalıklar nelerdir?

Yaz aylarında uzun süre direkt güneş altında kalma sonucu güneş çarpmaları olabilir. Bu tip durumlarda çocuklarda ateş yüksekliği ve halsizlik gözlenebilir. Terleme sonucu sıvı kaybı oluşur ve güneş çarpması olan çocuğun sıvı ihtiyacı artar. Su içirilmeli, vücut sıcaklığı normalin üzerindeyse doktor kontrolünde ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır.

Yaz döneminde görülen hastalıkların başında yaz ishalleri gelmektedir. Yazın ishale yol açan nedenlerin başında virüs enfeksiyonları gelir. İshaller en sık 0-5 yaş grubunda görülmektedir. Hafif ishal vakalarında tedavi evde yapılabilir. Orta ağırlıkta ishal vakalarında hastanede ağız yolu ile sıvı tedavisine başlanmaktadır (elektrolit solüsyonları). Ağır ishal vakalarında hastaya hastaneye yatırılarak damar yolu ile sıvı tedavisi uygulanmalıdır. Sıcak ve nemli hava, döküntülerin artmasına yol açmaktadır. İsilik, ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Kaşıntı sonucunda deride tahribat oluşursa enfeksiyonda tabloya eklenebilmektedir. Pişik, bebeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisidir. Pişikler, bebeğin bez kullandığı dönem boyunca tekrarlayabilir, yazın sıcak ve nemin etkisi ile görülme sıklığı artabilir.

Sinek ısırığı zararlı mıdır? Nasıl korunmalı?

Sinek ısırıkları yaz döneminde bebek ve çocukları oldukça rahatsız eden bir durumdur. Böcek ısırıkları en çok kaşıntı ve ağrıya neden olmaktadır. Sivrisinek ısırıkları ise kaşıntıya neden olmaktadır. Sivrisinek ısırıklarının genelde belirli bir süre içinde geçmektedir. Ancak kaşıntı uzun süre devam ederse doktor kontrolünde bir ilaç ya da krem kullanılabilir. Çocukları sineklerden korumak için organik koruyucu sprey, kremler kullanılabilir. Yataklarına cibinlik gibi sineklerin ulaşmasını engelleyici önlemler sağlanabilir.

Klimadan nasıl etkilenirler? Çocuklu evde klima kullanımı nasıl olmalıdır?

Genel olarak bebekler için 21-24 derecelik bir sıcaklık uygundur. Eğer klima kullanılıyorsa bebeğin üzerine gelmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Mümkünse aynı odada olmamalıdır. Klimaların filtre temizlikleri genel sağlık açısından önemli olduğu kadar bebeklerin sağlığı için de önemlidir. Eğer bebek klimalı odada uyuyorsa, bebeğin üzerini ince bir battaniyeyle örtmekte fayda vardır. Bebeğin bulunduğu ortamda klima çok fazla açılmamalı ve bebeğin üzerine gelmemesine dikkat edilmelidir.

Deniz ve havuzda ne tür önlemler alınmalıdır?

Yaz tatilinde temizliğinden emin olunmadığı takdirde havuzlara çocuğun girmesi sakıncalıdır. Hijyenik olmayan havuzlardaki enfeksiyonlar yüzünden kulak, göz ve cilt enfeksiyonları ishal gibi sindirim sistemi sorunları yaşanabilir. Havuzda su yutmamalarına da dikkat edilmelidir.

Mümkünse çocuklar ve büyükler için ayrı hazırlanmış olan havuzlar tercih edilmelidir. Havuza girerken ve çıkarken duş alınması gerekir. Havuz ya da denizden çıktıktan sonra mayo, bikini değişimi mutlaka sağlanmalı, asla ıslak mayo ile kalınmamalıdır. Hepatit A aşısı olmayan çocukların havuza girmesini önerilmemektedir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uz. Dr. Selase Koç Sansar

ilk1000adim.com uzman görüşleri, tarifler, fırsatlar ve ipuçlarıyla annelerin yanında.