Paylaş
Bir çocuğun halka açık yerlerde girdiği tuvalet ve buna bağlı tutumlar neden önemlidir?
Bezi bıraktıktan sonra çocukların benlik ve cinsiyet algıları da atağa geçer. Genel tuvaletlerin kullanımı da hem mahrem eğitimi hem de hijyen eğitimi açısından önemli bir yer tutar.
Bir anne oğlu ile tek başınaysa ya da baba kızı ile tek başınayken halka açık tuvaleti kullanmak istediğinde nasıl davranmalı?
Bu gerçekten de hassas olunması gereken bir durum çünkü çocuğun cinsel ve kimlik gelişimi açısından ciddi detaylar barındırıyor. Bez bırakma dönemine böyle bir sorunla karşılaşılmıyor ama tuvalet eğitimi sonrası çocuklar kapalı yerlerdeki tuvaletleri kullanıyorlar. Bir çocuk 6 yaşına gelene kadar anne-babası yanında değilken bu tarz yerlerde tek başına tuvaletini yapacak olgunluğa sahip değildir. Bu nedenle 6 yaşına kadar çocuklar anneleri ya da babaları ile birlikte tuvalete girmelidirler.
Peki, kız çocuk babası ile tek başına dışarıdaysa babası ile birlikte mi tuvalete gitmeli yoksa kadınlar tuvaletine tek başına mı gönderilmeli?
6 yaş öncesinde bir kız ya da erkek çocuğun ebeveyni dışarıda beklerken kendi tuvalet ihtiyacını gidermesi mümkün değildir. Böyle bir zorlayıcı deneyim yerine, yanındaki karşı cins ebeveyninin tuvaletine birlikte girmelidir. Kız çocuklarının babalarıyla erkekler tuvaletine girmesi ve burada babasının gözetim ve desteğinde olması en uygun seçenek oluyor.
Erkek çocuk halka açık tuvaletlerde 6 yaşına kadar annesi ile tuvalete girecek. Peki neden erkekler tuvaletine değil de annesi ile birlikte kadınlar tuvaletine girdiğini sorgulamayacak mı?
Anneler bu durumda çocuğuna bunu açıklayabilir. Burada amaç çocuğun güvenli bir şekilde tuvalet ihtiyacını karşılaması. Ne kadar küçük olursa olsun, çocuğa bunun o anki en iyi seçenek olduğunu, onun biraz daha büyüdüğünde bir erkek olarak erkekler tuvaletine gideceğini belirtmekte fayda var.
Peki, baba da aynı ortamdaysa ve çocuk hep annesi ile tuvalete gittiği için yine kadınlar tuvaletine girmek isterse…
Ülkemizde daha çok anneler çocukların özbakım becerileriyle ilgileniyorlar ancak bu, babaların yapamayacağı anlamına gelmiyor. Hemen her konuda olduğu gibi babalar da kız ya da erkek çocuklarının tuvalet, hijyen gibi bakım alanlarına ilgi ve işbirliği göstermeli. Tuvalet eğitimini tamamlamış erkek çocuğu ile babanın erkekler tuvaletine gitmesi, cinsiyet rolleri açısından da destekleyicidir. Ancak çoğu anne hijyen kaygıları nedeniyle kadınlar tuvaletine götürmeye devam edebiliyor.
6 yaşından sonra işler değişiyor mu?
6 yaşından sonra çocuğun beyin gelişimi %90’ı tamamlanmış, kelime ve dil kullanımı yetişkine yakın, fiziksel olarak ince ve kaba motor becerileri olgunlaşmış bir birey olur. 6 yaşındaki her sağlıklı çocuk, hem evde hem dışarıda tek başına tuvalet ihtiyacını karşılayabilir.
Peki, 6 yaşından sonra çocuk tuvalete tek başına gitmeye başladığında ona yabancılara karşı nasıl bir tutum takınması gerektiğini nasıl anlatacağız?
Bu çok önemli ve hassas bir konu. Mahremiyet eğitiminin sadece yabancılara yönelik değil, ev içinde de izlenmesi gereken adımlarına öncelik verilmeli. 6 yaşından sonra çocuk evde tuvalete girerken kapıyı kapatmalı, kapısı izinsiz açılmamalı, özbakım becerilerini karşılaması için teşvik edilmeli.
Ayrıca çocuğa, vücudunun sadece ona özel olduğunu, özel bölgelerini, kimsenin ona zarar veremeyeceğini, onu korkutmadan anlatmanızda yarar var.
Paylaş