Sanem Apa
Sanem Apa
Sanem Apa

Ramazanda kilonuzu rezene çayı ile koruyun!

Susuzluk çekmemek ve sindirim problemi yaşamamak için neler içmelisiniz?

Haberin Devamı

Ramazan ayı boyunca oruç tutacak olan kişilerin iftardan sahura kadar geçen süre boyunca mutlaka yeterli miktarda sıvı tüketmesi gerekir. Hem susuzluk yaşamamak hem de sindirim problemleri ile karşılaşmamak için tüketilmesi gereken içecekleri Diyetisyen Sanem Apa sıraladı.

İçilen sıvının vücudun elektrolit dengesini tamamlaması önemlidir. Asitli ve kafeinli içecekler, şekerli içecekler ve çay diüretik etki yaparak vücuttan sıvı atımına sebep olur. Bu sebeple su başta olmak üzere, bitki ve meyve çayları, doğal maden suları, ayran, taze sıkılmış meyve suları ve meyvelerin kendisi sıvı takviyesi için en doğru seçenekler olacaktır.

Sahurda, ertesi gün susamanıza neden olmayacak yiyecekler öncelikli tercihiniz olmalıdır. Gün boyunca aç kalınacağı için uzun sürede yavaşça sindirilen bol lifli ve kana geçiş hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri ile kahvaltıya dayalı yiyecekler seçilmelidir. Ayrıca domates, salatalık vb. tüketmek kabızlığı önlemede etkili olacaktır. Yumurta tüketmek de tokluk hissi verir. Kızartma, kavurma, hamur işleri gibi yağlı yiyeceklerden özellikle kaçınılmalıdır.

Ramazan ayında, uzun saatler boyunca aç kalarak dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, sindirim sorunlarına neden olabilir. Oruç tutan kişilerin mide ve sindirim sistemi farklı çalışmaya başlar, bu nedenle yemek yerken birçok şeye dikkat etmek gerekir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar

  • Orucu hafif yiyeceklerle açmalısınız. İftar sonrası sindirim sisteminizde oluşabilecek problemler için bitki meyve çaylarının yanı sıra koruyucu ve renklendirici içermeyen soğuk bitki ve meyve çayları, yaz mevsiminde hem serinlemek hem de vücudunuzun su dengesini sağlamak için uygun alternatifler olacaktır.
  • Rezene çayının sindirim sistemini rahatlattığınız biliyoruz. Ayrıca zencefil limonlu çay ile hem ağırlık denetiminizi sağlamış hem de sindirim sisteminize destek sağlamış olursunuz.
  • Nane limonlu yeşil çay midenizi rahatlatırken, metabolizmanızı da hızlandırır.
  • Kabızlık problemi ile karşılaştığınızda ise şekersiz erik ve kayısı kompostosu yapabileceğiniz gibi, erik ve kayısı içeren bitki çaylarını da deneyebilirsiniz.
  • Oruç tutarken vücut uzun süre susuz kalacağı için iftar ve sahur arasında bol su içmeye özen gösterin.
  • Su içmek bağırsak ve böbreklerin çalışmasını hızlandırır. Ancak yemek esnasında su içmek sindirim sistemini bozabilir.
  • İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içmek yemeklerden alınan demirin emilimini azaltabileceğinden bu içecekleri yemekten bir süre sonra içmenizde yarar var.