Unutkanlık

İnanılmaz bir bilgi bombardımanı altında olduğumuz günümüzde bir şeyleri unutmamak tabii ki mümkün değil. Bir şeyleri unutmamak mümkün değil ama her şeyi unutuyorsak bu durum sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

İnanılmaz bir bilgi bombardımanı altında olduğumuz günümüzde bir şeyleri unutmamak tabii ki mümkün değil. Bir şeyleri unutmamak mümkün değil ama her şeyi unutuyorsak bu durum sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Her gün bir sürü bilgi aldığımız, istemesek bile bilgi bombardımanı karşısında bulunduğumuz (televizyon, internet, reklamlar, insanlar, arkadaşlar, kendimiz) günümüzde bu kadar çok bilgi arasından hangisini unutup hangisini unutmayacağımıza karar vermek de zor. Çünkü amaç bir sürü bilgiyi kafamıza kazımak ve alışkanlıklarımızı bu yönde değiştirmek. Bu yüzden de unutkanlığın ne zaman nerede gerçekten kaygı duyulacak bir konu olduğunu iyi değerlendirmek gerekir.

Unuttuğumuz konular yakın çevremizin isim ve görüntüleri, işimizle ilgili önemli ayrıntılar ya da günlük yaşamın vazgeçilmezleri ise ( kredi kartı şifresi gibi) o zaman bu unutkanlığı önemsemek gerekir. Aynı şekilde kafamızda bir sürü konu var ve yaşamın sıkıntıları düşüncelerimizde öne geçiyorsa bu gene doğal olarak kabul edilebilir. Aynı durum çocuklarımız ve gençlerimiz için de geçerli. Derste öğrendiklerini sınavda unutuyor ve unutkanlık nedeniyle yapamıyorsa bunu çözmek gerekir. Bunun en büyük nedeni dikkat eksikliği ikinci olarak da verimli çalışmama ve sınav kaygısıdır. Onlar da sınavlarda bildiklerini unutabiliyorlar.

Haberin Devamı

Unutkanlık

Unutkanlığı ortadan kaldırabilmek için önce nedenini bulmak, sonra onu ortadan kaldırmak gerekir. Eğer kafamız bir takım konularla çok meşgul ve bu yüzden yeni bilgileri alırken hala öbür konulara kafamızı takmamız nedeniyle yeni konuları öğrenemiyorsak öncelikle bu durumda zihnimizi boşaltıp yeni konuya odaklanmamız gerekir. İkinci olarak bildiğimiz konuları aktarırken eğer dikkatsiz davranıyor ve yine aklımızda başka konularla ilgileniyorsak çocuklar ve gençlerde gördüğümüz dikkat eksikliğinde olduğu gibi bunu düzeltmek gerekir. Özellikle ileri yaşlarda gördüğümüz bunama gibi ya da kafa travması sonucunda unutkanlıklar oluyorsa bunun da tedavi edilmesi ya da unutkanlığı azaltacak yöntemler uygulanması gereklidir.

Haberin Devamı

Unutkanlığın kalıcı ya da giderek artışta olması da bir başka dikkat edilmesi gereken konudur. Günübirlik olan unutkanlıkları önemsememek gerekir ama bu unutkanlık hali sürekli oluyor ve giderek artıyorsa o zaman mutlaka bir psikiatriste başvurmak faydalı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları