Stresi kendimiz mi yaratıyoruz?

Stresi yenmenin yolu onu anlamak ve çözmeye çalışmaktır.

Haberin Devamı

Stressiz bir yaşam mümkün değil. Günlük hayatın içinde az ya da çok stres var. İş hayatı, tıkanan trafik, ev içindeki tartışmalar, çocuklarımızın ders başarısı ya da başarısızlığı bizde stres yaratıyor. Önemli olan stresi yenebilir olmamız. Yoksa stressiz bir yaşam isteği değil. Yenebildiğimiz stres bizi güçlendirdiği gibi yeni stresler içinde güçlü kılmakta. Bu nedenle stres konusundaki düşüncelerimizin çok büyük önemi var.

Stresi kendimiz mi yaratıyoruz

Stres yaratan olay aynı olsa da tepkiler farklı olabiliyor. Kimi kişi stresin üzerine gidip onu yenmenin yollarını ararken kimi kişi stres yaratan durumlarda mücadele etmeyi bırakabiliyor. Bu nedenle farkında olmadan stresi kendimiz yaratabiliyoruz. Örneğin iş hayatında yöneticimizin yaptıklarımızı beğenmediğini düşünüyorsak ya gayret edip daha çok başarılı olup onun gözüne girmeye çalışıyoruz ya da ne yapsam faydalı olmayacak zaten yaptıklarımı görmeyecek diyerek çaba harcamaktan vazgeçiyoruz. Birinci durum bizi başarıya götürebilecekken ikinci durum daha da çok stres yaşayıp iş hayatında zorluklar yaşamamıza neden olacak. Bu yüzden stres yaratan olaylar karşısında takındığımız tutum ve davranış çok önemli.

Haberin Devamı

Stresi yenmenin yolu onu anlamak ve çözmeye çalışmaktır. Ben yapamayacağım bu stresin altından kalkamayacağım dediğimizde de haklı çıkarız, bu stresi yenmenin yolunu bulacağım dediğimizde de haklı çıkarız önemli olan tercihimizi hangisinin yönünde kullandığımızdır.
Stresi yenebilmek için mümkün olduğu kadar yaşadığımız olayı iyi anlamaya çalışmalı, sonra da onu aşmak için çaba harcamalıyız. Kendi başımıza başaramadığımızda çevremizde aklına güvendiğimiz arkadaşlarımızdan yardım almak, onların yönlendirdiği şekilde davranmak stresi azaltacak ve yenebilmemizi sağlayacaktır. Sonuçta stresi kendimiz yaratmıyoruz. Stresi yenme çabalarımız bizi güçlü kıldığı gibi kendimize olan güvenimize arttıracaktır.

Yazarın Tüm Yazıları