Sınava giren gençlerin aileleri nasıl davranmalı?

Yoğun sınavların olduğu bir ayı yaşıyoruz. Çocuklarımız hepimiz için önemli olan sınavlara giriyorlar. Biz aileler de onlarla birlikte sınava giriyoruz.

Haberin Devamı

Yoğun sınavların olduğu bir ayı yaşıyoruz. Çocuklarımız hepimiz için önemli olan bu sınavlara giriyorlar. Biz aileler de onlarla birlikte sınava giriyoruz. Onlarla birlikte seviniyor, onlarla birlikte üzülüyoruz. Onları motive etmek için konuşuyoruz. Tepki verdiklerinde kızıyor ve onlar için yaptıklarımızı anlatıyor, anlamadıklarında onları okutmak için yaptığımız fedakarlıklardan bahsediyoruz. Bu sınavların onların hayatlarında ne kadar önemli olduğunu belki kaçıncı kere anlatıp, ileride iyi bir eşi ve işi olabilmesi için bu sınavları kazanmaları gerektiğini mantığın tüm sınırlarını zorlayarak tekrarlıyor, eksik kaldığımız yerlerde başkalarının da fikrini işin içine katarak anlattıklarımızı kuvvetlendiriyoruz.

Bütün bunları onların iyiliği için yapıyoruz. Neyimiz var neyimiz yoksa onların önüne koyuyor, gerçekten kendimize almaya kıyamadığımız şeyleri arkadaşlarından geride kalmasın diye onlara alıyor, giyemediğimiz yerlerden giydiriyor ve mutlu olsunlar istiyoruz. Ama bunları yaparken ondan beklediğimiz şeyin çok masumane ve sonuçta onun iyiliği için olan bir istek olduğunu söyleyip onlardan bu dileği yerine getirmesini istiyoruz. Sınavda başarılı olup iyi bir yer kazanmaları. Gerek SBS’de gerek LYS’de başarılı olup iyi bir okula yerleşmeleri. Ancak bu istediğimizin zor mu kolay mı olduğunu düşünmüyoruz. Az ya da çok ama mutlaka dersten bıkıp ara verdiklerinde hemen “Dersin başına!” diyoruz. Arkadaşlarıyla birlikte olmaya zaman ayırmalarını istemiyoruz. Hiç bir şey söylemesek bile bakışlarımızla bile onlara dersi hatırlatmamız onlar üzerinde psikolojik baskıya sebep olacaktır. 

Haberin Devamı

Sınava giren gençlerin aileleri nasıl davranmalı

Her şeyi bir kenara koyarsak, sınavın ardından tüm bu çalışma dönemi geride kalacak ve gençler sınava girip çıktıktan sonra o zamanları tekrar konuşmak kimseye fayda getirmeyecek. “Bak sana o kadar dedim beni dinleyip çalışsaydın farklı olacaktı.”, “Zamanında beni dinlemedin şimdi üzülüyorsun.”, “Ne olurdu biraz daha çalışsaydın.” gibi sözlerin faydası olmayacak.

Haberin Devamı

İyi ya da kötü sınavdan çıktıklarında artık bunları geride bırakmanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu yüzden de sınav sonrasında geriye dönüp yorumlar yapmayalım, hatta sınava kadar olan sürede de onlara artık sınav ile ilgili bir şey söylemeyelim. Çünkü olumlu da olumsuz da konuşsak yanlış anlamaya yatkın bir dönemde olacakları için büyük tepkiler verebilirler. En iyisi bugüne kadar elinden geleni yaptıklarını, iyi ya da kötü artık sonucu beklemenin dışında bir şey söylemenin gereksiz olduğunu ve onları ne olursa olsun sevdiğimizi söylemektir.

Yazarın Tüm Yazıları