Paylaş
“Senin şikayetin psikolojik!” Bu lafı sık sık duyarız. Doktorlar söylediğinde ise yapılacak bir şey kalmamıştır. Hiçbir şeyimizin olmadığı, sorunun bizde olduğu böylelikle kanıtlanmıştır. “Hastayım, moralim bozuk, korkuyorum ya da panik içindeyim” dediğinizde cevap hazırdır: “Senin bir şeyin yokmuş, doktor da söyledi, durumun psikolojikmiş.”
Öncelikle şikayetin psikolojik olduğu söylenildiğinde bunun gerçek bir şikayet olduğu ama nedeninin psikolojik olduğunun bilinmesi gerekir. Eğer bunu böyle kabul etmezsek o zaman işin içinden çıkamayız.
Panik bozukluktaki nefes darlığı hatta nefes alamama hissi gerçek bir histir. Kişi nefes alamayıp tıkandığını hisseder ve bu nedenle de nefessiz kalarak öleceğinden korkar. Uçak korkusu olanların ise daha uçağa adım attığında nefesi daralmaya başlar. Aynı şekilde takıntı bozukluğu ya da tıptaki adıyla obsesyonu varsa, kişi saatlerce ellerini yıkar, mikrop kapıp hasta olacağım diye çöp tenekesinin bir metre uzağından geçer. Üstüne üstlük bir de “Senin şikayetin psikolojikmiş, bak doktorlar bir şey bulamadılar” denilince kırgınlık kaçınılmaz olmaktadır. O yüzden şikayetin psikolojik olduğunu öğrendiğimizde ilk yapacağımız iş bir psikiyatrist ya da psikologdan yardım alıp bu sorunu çözme yolunda adım atmaktır. Yoksa birçok insanın yaptığı gibi “Benim sorunum psikolojikmiş” deyip, bir sürü sıkıntılarla doktor doktor dolaştığımız halde psikiyatrik yardım almadığımız için aynı şikayetleri yaşamaya devam ederiz.
Paylaş