Psikiyatrik ilaçlar ne zaman kesilmeli?

Her zaman en az süre, en az dozda ve en az ilaca inanan bir doktorum. Ama ilaçlar kullanılması gerekli olduğu zaman kullanılmalı, kullanılması gerekmediği zamanlar ise kesilmelidir

Haberin Devamı

Psikiyatrik ilaçlar mutlaka psikiyatrist tarafından kesilmelidir. “Ben artık iyi oldum, şikayetlerim geçti, sorunum kalmadı” diyerek ilaç kesmek doğru bir davranış değildir. Geçen ay izlediğim bir danışanımın tedavisi gayet iyi giderken annesinin, “Senin neyin var ilaç içecek, artık iyi oldun” demesi üzerine ilaçlarını bırakmıştı. 3-4 gün iyi hissetmiş fakat sonra eski şikayetleri geri gelmiş ve bu durum tedavisini geciktirmişti.

Her zaman en az süre, en az dozda ve en az ilaca inanan bir doktorum. Ama ilaçlar kullanılması gerekli olduğu zaman kullanılmalı, kullanılması gerekmediği zamanlar ise kesilmelidir. Erken kesmek ne kadar mahsurluysa “Bana iyi geliyor, kullanayım bir şey olmaz” düşüncesi de bir o kadar yanlıştır.

İlaçların kullanıldığı süredeki iyileşme, ilacın etkisi ile olan iyileşmedir. Bu sürede beyin tam olarak toparlanmamıştır. O yüzden çok sevdiğim Murphy Yasas'ında olduğu gibi "Kendini iyi hissediyorsan meraklanma geçer" sözünü doğru çıkarırcasına beyin tam iyileşmeden ilacı kesmek hastalık belirtilerinin tekrar ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Haberin Devamı

Bir başka danışanım ise daha önce gittiği doktorun verdiği ilaçlar iyi geldiği için 3 senedir içtiğini ve mümkünse daha içmek istediğini, yaşantısındaki sorunlar devam ettiği için ancak bu ilacı içtiğinde rahat ettiğini söyledi. Ona cevabım şuydu “Çok ama çok büyük sorunlar yoksa bu kadar uzun zaman ilaç kullanmak doğru bir davranış değil.” Başlangıçta ilaç ile başlanıp terapi ile devam eden tedaviler ilaç kullanmaya olan ihtiyacı kaldırıp daha uzun süre kişinin iyi olmasını sağlıyor. O yüzden ilacı kendi başımıza azaltıp kesmeyelim. Lütfen insanların etkisinde kalmayalım!

Yazarın Tüm Yazıları