Panik tedavisi için sadece ilaç yeterli mi?

Panik tedavisinde sadece ilaç ya da sadece terapi tek başına yeterli değil!

Haberin Devamı

Panik tedavisinde kullanılan ilaçlar ilgili yanlış inanışların tedavi sürecini olumsuz etkilediğini belirten Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, panik tedavisi hakkında bilgiler verdi.

Panik bozukluk ülkemizde çok yaygın görülen bir sorun olup insanların tedavi ve ilaçlar konusundaki yanlış inanışları maalesef tedaviyi olumsuz etkilemektedir. Öyle ki “İlaçlar alışkanlık yapar, uyutur, günlük hayatı çıkarmayı güçleştirir” şeklindeki inanışlar ilaç kullanımı ve dolayısıyla tedavi sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.

Terapi çok önemli!

Psikiyatrik hastalıkların tamamında terapilerin önemi çok yüksektir. İlaç kullanımı gerekliyse kullanılmalı ama ilaçların yanında psikoterapilerin de uygulanması başarı oranını arttırmaktadır. Öyle ki tek başına terapi ile panik bozukluk tedavisi çok zor olabildiği gibi tek başına ilaç tedavisi de süreyi uzatıp başarı oranını düşürmektedir. Bu nedenle sadece ilaç tedavisi ile yetinmek yerine terapi yardımıyla sorunla baş etmeyi öğrenmek ve hastalıktan korkup yaşamı kısıtlamak yerine problemin üzerine gidebilmeyi sağlamak gerekir. Bunun yolu da hastalık hakkında farkındalık kazanmak ve hastalığın belirtilerinin bizi öldürmeyeceğini öğrenmektir. Bunu yapmadığımızda gelen her krizde ya da krizin olmadığı ara dönemlerde “Bu sefer öldürmedi, kurtuldum ama gelecek sefere ya ölürsem!” korkusunu sürdürmüş oluruz.

İlaçlar panik bozukluğun gelmesini engelleyip bedensel şikayetleri en aza indirerek rahatsızlığı ortadan kaldırırken terapiler ile desteklendiğinde hastalıktan duyulan korkuyu ortadan kaldırmakta, hafif şikayetlerle baş edebilmeyi sağlamakla, daha büyük şikayetlerin gelmesini engellemektedir.

Sonuç olarak panik bozukluk tedavisinde sadece ilaçlarla ilerlemek yerine terapi ile de tedavi güçlendirilmeli, hastalık hakkında farkındalık kazanıp uzun vadede panik ile baş etmenin yolları öğrenilmelidir. Böyle olduğunda tedavi daha sağlıklı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları