Nefes alamıyorum, nefesim yetmiyor!

"Nefesim yetmiyor" hissini yenmenin en iyi yolu sakin olup nefes ritmini düzenlemektir.

Haberin Devamı

"Boğulacakmışım gibi geliyor."

Bu sözler panik bozukluğu olan danışanlarımın ilk başvurduklarındaki şikayetlerinin başında geliyor. Herhangi bir fiziksel hastalıkları olmadığı halde nefes alamadıklarını, boğazlarına bir şey tıkanıp soluk alıp vermelerini engellediğini ve aldıkları nefesin yetmediğini hissederek bundan korku duyuyorlar. Bu da onlara ölmeden ölüm korkusunu yaşatıp panik olmalarına neden oluyor.

Astım ve kronik bir akciğer hastalığı olmadığı halde nefes alamamaktan şikayetçi olan kişilerin aldıkları ve verdikleri nefes miktarı bir dakika içinde diğer insanlardan fazla olabildiği halde nefeslerinin yetmediği hissini onlara yaşatan şey nefesi hızlı hızlı alıp vermeleri ve derin nefes alamadıkları için aldıkları nefesten tatmin olmamalarıdır. Bu yüzden panik hastalarının panik durumunun azaltılarak daha sakin nefes alıp vermeleri onların aldıkları nefesi hissetmelerini sağlamakta ve korkularını azaltmaktadır.

Haberin Devamı

Aynı şekilde hızlı nefes alıp verdiklerinde sürekli oksijen alıp karbondioksit verdikleri için kısa sürede kan elektrolitlerinin dengesi bozulacak ve bu durumda baş dönmesi, ellerde ayaklarda uyuşmalara, karıncalanmalara neden olacağından bir kese kağına nefes alıp vermeleri, kaybettikleri karbondioksiti onlara tekrar kazandıracağı için bu şikayetleri ortadan kalkmakta ve panik durumları azalmaktadır.

Sonuç olarak “Nefesim yetmiyor” hissini yenmenin en iyi yolu sakin olup nefes ritmini düzenlemek, 8’e kadar sayıp derin bir nefes alıp, 8’e kadar sayarak tutmak ve 8’e kadar sayıp yavaş yavaş vermektir. Bunu yaptığımız oranda nefes alıp vermemiz sakinleşecek ve aldığımız nefesi hissetmemiz nedeniyle yaşadığımız korku azalıp ortadan kaybolacaktır. Nefesinizin yetmediğini düşündüğünüzde bunu yapmaya çalışın. Başlangıçta telaş nedeniyle zor olacaktır ama sonrasında nefesinizin düzeldiğini göreceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları