Nasıl Mutsuz Olunur?

Mutsuz olmanın en gerekli şartı Schopenhaurer'in dediği gibi 'Sahip olduklarımızı nadiren ama eksiklerimizi sık sık düşünmemiz' dir. Eksiklerimizi düşünmeye ayırdığımız tüm zamanlar verimli geçip bizi mutsuz kılacaktır.

Haberin Devamı

Mutsuz olmanın en gerekli şartı Schopenhaurer'in dediği gibi 'Sahip olduklarımızı nadiren ama eksiklerimizi sık sık düşünmemiz' dir. Eksiklerimizi düşünmeye ayırdığımız tüm zamanlar verimli geçip bizi mutsuz kılacaktır.

Başka insanların sahip olduğu ama bizim sahip olamadığımız yetenek ve imkanları düşünerek geçirdiğimiz süreler bizi mutsuz edecektir. Bu süreyi daha uzatıp sabah akşam düşünmeye vakit ayırırsak mutsuzluk artık kalıcı hale gelecek ve üstümüzden gitmeyecektir.

Mutsuzluk duygusu çocukluk ydöneminden itibaren öğrenilmektedir. Anne baba olarak sürekli dert yandığımız, her şeyden mutsuz olduğumuz, sürekli eleştirdiğimiz ortamlarda yetiştirdiğimiz çocuklarımız doğal olarak sürekli dert yanıp mutsuz olacak ve mutsuzluklarını herkese yayacaklardır. Bu yüzden çocukluk çağları gelecek tüm bir yaşamdaki mutluluk ya da mutsuzluk değerlendirmelerinin öğrenildiği yaşlar olarak hayatımızda önem kazanmaktadır.

Haberin Devamı

Öğrendiklerimizi değiştirip değiştirmemek iler ki yaşlarda kişilerin tercihlerine bağlıdır. İnsanlarla kurduğumuz ilişkilerde bizi üzüp üzmemelerine karar vermek, iş yaşamında başarılı olup olmamak, daha çok mal varlığına sahip olup olmamaktan çok daha önemlisi bu imkanları nasıl değerlendirdiğimizdir. Yaşantımızda kendimize koyduğumuz hedefler çok yüksek ve yakalanması zor hedeflerse bu hedefleri yakalamak ve mutlu olmak asla mümkün olmayacaktır. Bunun yerine yapabileceklerimizi doğru kestirmek ve bunu aşabilmek için çaba harcamak ama yapamadığımız zaman mutsuz olmamak bir tercih sorunudur.

Mutsuz olan insanların genel kişilik özelliklerine baktığımızda ortak özelliklerinin kendi başlarına olan, sosyal yaşamdan uzak kalan, insanları sürekli tenkit eden, hiçbir şeyden memnun olmayan, her şeyden olumsuz etkilenen insanlar olduklarını görmekteyiz. Bu davranışlarını sürdürdükçe gerçekten her şey onların gözüne olumsuz görünmekte ve bir süre sonra mutsuz bir dünyanın mutsuz bir insanı olarak yaşantılarını sürdürmektedirler.

Bu nedenle mutlu olmak istiyorsak öncelikle bizi mutsuz edecek tüm davranışlardan uzaklaşmalı, insanlara daha çok zaman ayırıp kendimizi daha az dinlemeli, spor ve hobilere zaman ayırmalı, cinselliği yaşamımıza daha çok koymalı, okuyup kendimizi geliştirmeli ve insanları tenkit edip etrafa olumsuz enerji vermekten uzak durmalıyız.

Haberin Devamı

Bunları yaparsak hala mutlu olamayacağınızı düşünebilirsiniz ama mutsuz olmayacağınız kesin.

Yazarın Tüm Yazıları