Korkulardan korkmak

Korkuların gözüne bakabilmek için önce rahat ve huzurlu olabilmemiz gerekir.

Haberin Devamı

Korkmaktan korktuğumuz için korkularımızı sürdürüyoruz. Sadece yüzleşmemek ve o korkuyu yaşamama isteği farkında olmadan korkularımızı uzatıyor. Fobiler olarak nitelendirdiğimiz korkular çoğu insanda görüldüğü halde insanlar yaşantılarını kısıtlayarak bu korkularını uzatıyor. Örneğin doktor korkusu varsa çok hasta olsa bile doktora gitmiyor. İlaç verse kullanmıyor. Hastalıkla kendi kendine baş etmeye çalışıyor. 

Kadınlarda erkeklere göre 3 katı fazla oranda gördüğümüz korkular insan hayatında çok yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Hatta ruhsal hastalıkların en çok görüleni olup 5 ya da 6 insandan birinde karşımıza çıkarken kadınlarda bu oran daha da fazla oluyor. Peki, bu kadar kadında görülürken neden herkes doktora gidip tedavi olup bu korkularından kurtulmuyor?” diye düşünebiliriz. Yanıt çok basit, “kaç kurtul” diyerek korkularımızdan kaçıyoruz. Köpekten korkuyorsak köpek gördüğümüzde yolumuzu değiştiriyoruz, iğneden korkuyorsak iğne yaptırmıyoruz. Bütün bu davranışlarda bizim korkularımızı sürdürmeye yol açıyor.

Haberin Devamı

Korkuların gözüne bakabilmek için önce rahat ve huzurlu olabilmemiz gerekir. Fobi tedavisinde ilaçlar korkuların üzerine giderken sıkıntı yaşamamızı engelleyerek işe yarıyorlar. Rahat ve huzurlu olarak korkularımızın üstüne gittiğimizde ise daha rahat olarak korkularımızı yeniyoruz. Ama bunun yerine “Korkularımın üstüne gideceğim” diyerek kendimizi perişan ediyorsak, kalbimiz çarpıyor, nefesimiz daralıyor, elimiz ayağımız uyuşuyorsa o zaman pes edip ben bu korkumu yenemeyeceğim düşüncesine kapılmak daha olası geliyor. İşte bunu engellemenin yolu önce kendimizi çok zorlamadan korkularımızın üstüne gitmek, bunu yapamıyorsak psikiyatrist yardımıyla korkunun bedensel belirtilerini üzerimizden atmak sonra yine korkunun üstüne gitmek. Buna rağmen zorlanıyorsak o zaman da yine psikiyatrist ve psikolog yardımıyla bu korkuları yenmeye çalışmaktır.

“Korku benden korksun” derseniz korkuyu yenmeniz daha kolay olacaktır. Ama bu bir takım işidir. Sonuçta korkuyu yenmemek için hiçbir nedenimiz olmadığına inancımı paylaşmak istiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları